Το 2021 σηματοδοτεί μια χρονιά ορόσημο για τις ελληνικές επιχειρήσεις τεχνολογίας

Έπειτα από μια χρονιά στην οποία σημειώθηκε ρεκόρ εξαγορών (και μάλιστα στη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας), το 2021 ήδη διαφαίνεται ότι θα είναι μια πολλά υποσχόμενη χρονιά για τις ελληνικές επιχειρήσεις τεχνολογίας. Η πανδημία που προκάλεσε ο COVID-19 σε συνδυασμό με τα αλλεπάλληλα lockdown στην Ελλάδα προκάλεσαν ένα μεγάλο άλμα προς την υιοθέτηση της τεχνολογίας. Αυτό το άλμα περιλαμβάνει την καθημερινή χρήση του ηλεκτρονικού εμπορίου στο σπίτι, τη γρήγορη έλευση νέων ψηφιακών υπηρεσιών διακυβέρνησης και την αύξηση της χρήσης του SaaS (του λογισμικού ως υπηρεσία) στη δουλειά. Επιπλέον, η πανδημία θα ωφελήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις στο χώρο της βιοφαρμακευτικής και της ιατρικής τεχνολογίας διατηρώντας υψηλό το ενδιαφέρον για τον τομέα τους. 

Ωστόσο, όλες αυτές οι εξελίξεις δεν πραγματοποιήθηκαν εν μία νυκτί. Ο πλειστηριασμός για τα νέα δίκτυα πέμπτης γενιάς και τις άδειες λειτουργίας  βρισκόταν στα σχέδια εδώ και χρόνια, αλλά σε κάποιες ελληνικές πόλεις υλοποιήθηκε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο. Επιπλέον, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον και δυναμική για να εξελιχθεί η Ελλάδα σε περιφερειακό κέντρο δεδομένων και έρευνας. Τέλος, αυτή η αισιοδοξία οφείλεται στις ενέργειες και στη φωνή των παραγόντων που πραγματοποιούν δράσεις όπως το Innovative Greeks για να προωθήσουν νέες ευκαιρίες δικτύωσης ανάμεσα σε Έλληνες της διασποράς και τους ντόπιους. Μήπως αναζητάτε σημάδια που θα σας δείξουν ότι το 2021 θα είναι μια χρονιά καθοριστικής σημασίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις τεχνολογίας; Τότε βρίσκεστε στο σωστό σημείο.

Η διάδοση του ηλεκτρονικού εμπορίου και του Λογισμικού ως Υπηρεσία προοιωνίζει τη νέα μακρόπνοη ζήτηση 

Η επέλαση της πανδημίας έναν χρόνο πριν και τα διαδοχικά lockdown άσκησαν μεγάλη πίεση στην ψηφιακή αδράνεια της Ελλάδας, αλλά η απάντησή της είναι δυναμική. Μια έρευνα που διενεργήθηκε από το ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) τον Νοέμβριο του 2019, αποκάλυψε ότι  «το 25% των Ελλήνων αγοράζουν τώρα τα οπωροκηπευτικά τους διαδικτυακά, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν μικρότερο από 2% το 2019». Από τη μια μέρα στην άλλη, αλυσίδες σούπερμαρκετ, όπως η Σκλαβενίτης, έπρεπε να παρουσιάσουν τη δική τους ηλεκτρονική υπηρεσία αγορών, αλλά και την υποδομή για παραδόσεις στο σπίτι, μια προσπάθεια που συνεπάγονταν τη συνεργασία με την eFood, μια startup που ειδικεύεται στην παράδοση τροφίμων. 

Ο συνιδρυτής και CEO της Skroutz, κος Γιώργος Χατζηγεωργίου αναγνωρίζει ότι η ανάγκη να αναβαθμιστεί «η βασική υποδομή για ηλεκτρονικό εμπόριο» της χώρας αποτελεί μια πρόκληση, αλλά στην ουσία είναι μια ευκαιρία για τους first movers και τις φιλόδοξες startups. Την ίδια στιγμή, η Trouva.com έχει βοηθήσει εμπορικές επιχειρήσεις εκτός Ελλάδας προσφέροντας έναν ψηφιακό χώρο αγορών σε περισσότερους από 150 πωλητές, ενώ η Viva Wallet συνεχίζει να διευρύνει τις προσπάθειες επεξεργασίας ηλεκτρονικών πληρωμών. Τα αλλεπάλληλα lockdown στη χώρα είχαν ως συνέπεια ότι κάθε γενιά καταναλωτών τώρα έχει αρχίσει να συνηθίζει τις διαδικτυακές συναλλαγές. Πρόκειται για μια αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών που αναμένεται να συνεχιστεί και μετά το τέλος της παγκόσμιας πανδημίας. 

Το Λογισμικό ως Υπηρεσία (SaaS) έχει καταστήσει δυνατή την τηλεργασία σε μεγάλο βαθμό και οι ελληνικές startups ως προς αυτό το θέμα βλέπουν τα πράγματα ρόδινα. Η πλατφόρμα διαχείρισης ταλέντου και προσλήψεων της Workable, η Wappier που ειδικεύεται στη διαχείριση εισοδήματος με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, και το διεθνές πιστωτικό γραφείο Nova Credit εξυπηρετούν διεθνείς πελάτες, ενώ οι ομάδες τους έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα. Καθώς διαθέτουν στελέχη επιχειρήσεων και φιλόδοξους software developers με υψηλή μόρφωση και ανταγωνιστικούς μισθούς, αυτές οι startups μπορούν να συνεχίσουν να προωθούν τα προϊόντα τους σε νέες αγορές με λιγότερους φραγμούς, καθώς σε ολόκληρο τον κόσμο πραγματοποιούνται συνεχώς ταξίδια και υπάρχουν περιορισμοί στη μετανάστευση.

Οι startup στο χώρο της βιοφαρμακευτικής και της ιατρικής τεχνολογίας προβλέπουν παρατεταμένο ενδιαφέρον στον τομέα τους

Ο Αρίστος Δοξιάδης, Εταίρος στην ελληνική εταιρεία επενδυτικών συμμετοχών PigPi, παρατήρησε πρόσφατα ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο για να παίξει ηγεμονικό ρόλο στον παγκόσμιο βιοϊατρικό τομέα. Υποστήριξε ότι ως «διεπιστημονικός τομέας», η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει το ταλέντο της, όχι μόνο στον τομέα της τεχνολογίας λογισμικού, αλλά και «τους χημικούς της, τους χημικούς μηχανικούς της, τους μηχανολόγους μηχανικούς της», και τους γιατρούς της. Πιο συγκεκριμένα, πιστεύει ότι η χώρα διαθέτει ένα «διακριτό συγκριτικό πλεονέκτημα» στην βιοϊατρική, κυρίως στις «ιατρικές συσκευές, τα διαγνωστικά κιτ, τις ψηφιακές υπηρεσίες υγείας, (και) την βιοπληροφορική».

Στο μεταξύ, η εξαγορά της Innovus, που εξειδικευόταν στο ελληνικό Internet of Things, από τη Vodafone το 2012 αξιοποιείται αυτή τη στιγμή για να δημιουργηθεί ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της ηλεκτρονικής υγείας στην Ελλάδα. Το σχέδιο είναι να επεξεργαστούν δύο εφαρμογές IoT (Internet of Things): την Vodafone Remote Healthcare για πιο γρήγορη ανταλλαγή δεδομένων και ιατρικές συμβουλές, και την Coolio για να εισάγουν συσκευές IoT στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Η Advantis Medical Imaging αξιοποιεί τη διευρυνόμενη αγορά λογισμικού ιατρικής απεικόνισης, μια αγορά που αναμένεται ότι θα φτάσει σε αξία τα 4,5$ δισεκατομμύρια μέχρι το 2024. Το Brainance MD, ένα λογισμικό ως υπηρεσία που χρησιμοποιείται στην νευροαπεικόνιση, επιτρέπει τη δισδιάστατη και την τρισδιάστατη μοντελοποίηση, ενώ όλα πραγματοποιούνται από μακριά, μέσω του διαδικτύου.

Το δίκτυο 5G ήρθε για να μείνει

Από την Κέρκυρα μέχρι το Σούνιο, οι Έλληνες έχουν αποκτήσει σύνδεση με νέα  5G δίκτυα από τον περασμένο Δεκέμβριο. Και το αποτέλεσμα δεν είναι απλώς ότι μπορεί κανείς να κάνει βιντεοκλήσεις χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις. Ήδη από το 2019 στα Τρίκαλα, μια πόλη η οποία έχει αναγνωριστεί ως η έξυπνη πόλη της Ελλάδας, γίνονταν δοκιμές για την αξιοποίηση του δικτύου 5G στην πλοήγηση αυτόνομων λεωφορείων χωρίς οδηγό. Η πιο γρήγορη ανταπόκριση και η κατανάλωση λιγότερης ενέργειας θα έχει ευρύ αντίκτυπο στις τεχνολογικές δυνατότητες των επιχειρήσεων εντός Ελλάδας, αλλά και των πολυεθνικών που επιδιώκουν να αξιοποιήσουν την Ελλάδα ως έδρα τους για τις επιχειρήσεις τους σε όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη. 

Εξίσου καινοτόμα ήταν όμως και η δημιουργία εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης του ταμείου Φαιστός, όπου το 25% από τα έσοδα της δημοπρασίας του φάσματος 5G θα διοχετευτεί στη χρηματοδότηση διαφόρων εφαρμογών του δικτύου 5G που θα προωθήσουν και θα εκμεταλλευτούν όλες τις δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας που θα αλλάξει τα δεδομένα. Καθώς βρίσκεται εκτός του δικτύου 5G, η Cosmote έχει διαθέσει 2€ δισεκατομμύρια για να αναβαθμίσει την παροχή internet και την υποδομή δεδομένων και να προσφέρει «δίκτυα επόμενης γενιάς με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι» μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε «hot προορισμό» για τους γίγαντες της τεχνολογίας που επιθυμούν να δημιουργήσουν κέντρα δεδομένων και καινοτομίας

Είναι αρκετά τα συστατικά που συνθέτουν τη συνταγή του επιτυχημένου μάρκετινγκ που κατέστησε την Ελλάδα hot προορισμό για κέντρα δεδομένων και καινοτομίας. Πρώτα απ’ όλα, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που ενθαρρύνει τις επενδύσεις και εξασφαλίζει μεγαλύτερο βαθμό κινητικότητας για τη μετακίνηση του ταλέντου. Παράλληλα, έχει εξορθολογίσει τη βάση για την προστασία των δεδομένων με τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικών Δεδομένων (GDPR), ενώ εξίσου σημαντικά είναι και άλλα διασυνοριακά κοινά χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε στρατηγική γεωγραφική θέση στο νότιο άκρο των Βαλκανίων, απέναντι από την Αδριατική στην Ιταλία και στο κατώφλι της υπόλοιπης Μεσογείου, γεγονός που ενθαρρύνει την εγκατάσταση υποθαλλάσιων καλωδίων τηλεπικοινωνιών μέσω της Ελλάδας. Δεύτερον, η παρούσα κυβέρνηση του κου Κυριάκου Μητσοτάκη προωθεί μια σειρά από φιλικές προς τις επιχειρήσεις μεταρρυθμίσεις με σκοπό να προσελκύσει ξένες απευθείας επενδύσεις, είτε παρέχοντας φορολογικά κίνητρα και απορρύθμιση είτε κατευθύνοντας δημόσιες επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη. Αυτό υποδεικνύει μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική σταθερότητα για υποψήφιες πολυεθνικές έναντι γειτονικών κρατών. Όπως αναφέραμε νωρίτερα, η υποδομή δεδομένων βρίσκεται σε διαδικασία αναβάθμισης, γεγονός που αποδεικνύεται από την έλευση των δικτύων 5G. Τέλος, και ίσως πιο κρίσιμο απ’ όλα, είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας σε σχέση με το κόστος όσον αφορά το real estate και τις αμοιβές των ταλέντων με υψηλή εξειδίκευση που ζουν στην Ελλάδα. 

Και η ανταμοιβή; Ενδιαφέρον έχουν εκφράσει ονόματα όπως η Microsoft, που επιθυμεί να ανοίξει τρία κέντρα δεδομένων στην Αττική, ενώ εταιρίες τεχνολογίας όπως η TeamViewer έχουν ήδη κάνει την κίνηση και έχουν ιδρύσει ένα νέο κέντρο ανάπτυξης στα Ιωάννινα για να βρίσκονται κοντά στους αποφοίτους του πανεπιστημίου που μένουν εκεί. Η Tesla έχει επίσης ανακοινώσει ότι θα ανοίξει το πρώτο της κέντρο εξυπηρέτησης για τα Βαλκάνια στην Αθήνα, ενώ η Volkswagen σχεδιάζει να μετατρέψει την Αστυπάλαια σε ένα νησί-πρότυπο που προωθεί την κλιματικά ουδέτερη κινητικότητα. Επιπλέον, τον Ιανουάριο του 2021 η  Amazon Web Service άνοιξε το πρώτο της γραφείο στην Ελλάδα για να καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες υπολογιστικού νέφους των εγχώριων B2B πελατών.

Φορολογικά Κίνητρα και άλλες κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις φέρνουν Έλληνες του Εξωτερικού και Ψηφιακούς Μετανάστες στην Ελλάδα

Ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης θεωρεί τους ψηφιακούς νομάδες ως τους ιδανικούς «μακροπρόσθεσμους επισκέπτες» στη χώρα. Υπολογίζει ότι αν η Ελλάδα καταφέρει να προσελκύσει ακόμα και το 2,5% από τα 4 εκατομμύρια ψηφιακών νομάδων σε ένα χρόνο, τα έσοδα της χώρας θα αυξηθούν κατά 1,6€ δισεκατομμύρια». Στα φορολογικά κίνητρα περιλαμβάνεται η έκπτωση φόρου κατά 50% από το εισόδημα κατά τα πρώτα επτά χρόνια εργασίας στην Ελλάδα. Αυτό το μέτρο στοχεύει στον επαναπατρισμό Ελλήνων που έχουν φύγει κατά την οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας. Η κυβέρνηση, μέσω της πύλης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της gov.gr, σχεδιάζει να ψηφιοποιήσει την εγγραφή και τις συναλλαγές μεταξύ όσων έρχονται και το κράτος. Την ίδια στιγμή εξασφαλίζει την ασφάλεια και την ηρεμία στους επαναπατριζόμενους Έλληνες και τους ψηφιακούς νομάδες με το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό (Digital Green Pass) που αποτελεί πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού της ΕΕ. Σε ό,τι αφορά όλη την οικονομία, ο κος Αλέξης Πατέλης, ο Επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, επεσήμανε πρόσφατα στην Endeavor 10 σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση για να προσφέρει κίνητρα για επενδύσεις και την επιστροφή του ταλέντου στην Ελλάδα

Με στόχο να αξιοποιήσει το διαρκώς αυξανόμενο διεθνές ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για να ζήσει και να εργαστεί κανείς στην Ελλάδα, η Endeavor Greece στα πλαίσια των προσπαθειών της να προωθήσει το ελληνικό τεχνολογικό οικοσύστημα, δημιούργησε το τελευταίο τρίμηνο την πύλη WorkInTech.gr που στοχεύει να φέρει σε επαφή Έλληνες και αλλοδαπούς με τις κορυφαίες startups τεχνολογίας της χώρας. Με μια απλή αίτηση μπορεί ο κάθε υποψήφιος να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του σε μια ελληνική εταιρεία τεχνολογίας, και έτσι μειώνεται σημαντικά ο χρόνος που ξοδεύει κανείς σε ιστοσελίδες αναζήτησης εργασίας και σε ατομικές αιτήσεις. 

Νωρίτερα τον Απρίλιο του 2021, η Endeavor Greece με τον ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) φιλοξένησε το παγκόσμιο συνέδριο Innovative Greeks για να φέρει σε επαφή Έλληνες που εργάζονται στο χώρο της τεχνολογίας όχι μόνο εντός των ελληνικών συνόρων αλλά και όσους ζουν στο εξωτερικό. Ήταν η εναρκτήρια εκδήλωση για τη δημιουργία μιας «κοινότητας που έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή επιτυχημένους επιχειρηματίες, στελέχη παγκόσμιας εμβέλειας, έμπειρους επενδυτές επιχειρηματικού κεφαλαίου, σημαντικά στελέχη του κράτους και άλλους παράγοντες του χώρου από όλον τον κόσμο». Οι ομιλητές και οι παράγοντες του χώρου μίλησαν για την ανάγκη πιο στενής συνεργασίας, για τη δύναμη της δικτύωσης, και για το πώς θα ενθαρρύνουν τις επενδύσεις και τη χρηματοδότηση των ευκαιριών. Τα εννέα πάνελ που ανέλυσαν τις δυνατότητες του ελληνικού τεχνολογικού οικοσυστήματος, καθώς και οι 10.000 θεατές τους, μας γεμίζουν με αισιοδοξία για τις προοπτικές του τομέα τεχνολογίας στην Ελλάδα αυτόν τον χρόνο!

Μήπως κεντρίσαμε το ενδιαφέρον σας και επιθυμείτε να εργαστείτε στο χώρο της ελληνικής τεχνολογίας; Δημιουργήστε ένα προφίλ στο WorkInTech.gr και οι recruiters και οι καλύτερες startup της Ελλάδας θα λάβουν το βιογραφικό σας!

Share via
Copy link
Powered by Social Snap