Την προηγούμενη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε ψηφιακά η πέμπτη ετήσια συνάντηση επενδυτών του Endeavor Catalyst. Στη συνάντηση συμμετείχαν πολλά μέλη από την κοινότητά του, ανάμεσα στα οποία βρίσκονταν και μεγάλοι επενδυτές και δωρητές που συνεισέφεραν τα 110 εκατομμύρια δολάρια του Endeavor Catalyst, καθώς και επιχειρηματίες από το χαρτοφυλάκιο των 150+ επιχειρήσεών του.
Το Endeavor Catalyst ξεκίνησε το 2012 και αποτελεί το καινοτόμο μέσο συγχρηματοδότησης της Endeavor. Το Endeavor Catalyst επενδύει αποκλειστικά σε καινοτόμες εταιρείες στις οποίες ηγούνται επιχειρηματίες που έχουν επιλεγχθεί από την Endeavor και επιδιώκει την υποστήριξη των μακροπρόθεσμων στόχων της οι οποίοι προωθούν την αποστολή της. Μέσα σε μόλις οχτώ χρόνια, αυτό το καινοτόμο μέσο συγχρηματοδότησης έχει ευρέως αναγνωριστεί ως μια από τις πιο δραστήριες εταιρείες επενδύσεων σε όλο τον κόσμο. Με το πρωτοποριακό μοντέλο επιμερισμού κερδών, το Endeavor Catalyst δίνει στους επενδυτές τη δυνατότητα να έχουν κέρδη ενώ παράλληλα προσφέρουν υποστήριξη τόσο τους Endeavor Entrepreneurs όσο και στον ίδιο τον οργανισμό.
Κατά την ετήσια συνάντηση, ο Eric Lander, Πρόεδρος και Ιδρυτικός Διευθυντής του Broad Institute των Πανεπιστημίων MIT και Harvard, συναντήθηκε με τον Reid Hoffman, Συνιδρυτή του LinkedIn & Partner και της Greylock Partners, και πραγματοποίησαν μια ωριαία ανεπίσημη συζήτηση.
Αφού συζήτησαν διεξοδικά τον αντίκτυπο της πανδημίας από ιατρική άποψη, οι ομιλητές συζήτησαν τις δράσεις που πρέπει να είναι έτοιμοι να αναλάβουν οι ηγέτες για να περιορίσουν τα αποτελέσματα ενός δεύτερου κύματος του COVID-19. Ο Eric τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να πληρώνει κανείς τις αναρρωτικές άδειες των εργαζομένων του και να τους εξασφαλίζει ίση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.
Επιπλέον επέμεινε στην ανάγκη για εκεταμένη χρήση της μάσκας, καθώς είναι η μόνη ουσιαστική προστασία που διαθέτουμε μέχρι να κυκλοφορήσει το εμβόλιο. «Οφείλουμε να φροντίσουμε να είναι φτηνές και να τις φορά ο κόσμος με περηφάνια. Καλό θα ήταν οι ηγέτες να φορούν μάσκα για να λειτουργούν ως πρότυπο», πρότεινε. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Broad, η επιτυχία όλων των προστατευτικών μέτρων βασίζεται στην κοινωνική συνοχή. «Μια μολυσματική ασθένεια προσβάλλει τους ανθρώπους καθώς στοχεύει στο κοινωνικό δίκτυο. Αν αυτό το δίκτυο δεν διαθέτει ισχυρή συνοχή, τότε το εγχείρημα θα αποτύχει», εξήγησε ο Eric.
O Eric ανέφερε ότι η τηλεϊατρική είναι μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές ευκαιρίες που δημιουργούνται αυτή την εποχή. «Πρόκειται για έναν από τους καλύτερους επιχειρηματικούς κλάδους, καθώς σώζει ζωές, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και αποφέρει κέρδη». Επισήμανε επίσης ότι οι διαδικτυακές ιατρικές εξετάσεις θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικές από όσες βασίζονται στη φυσική παρουσία, καθώς ακόμα και πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, πολλοί άνθρωποι, όπως οι άνθρωποι διαφορετικού χρώματος ή όσοι έχουν περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, δυσκολεύονται να αφήσουν τη δουλειά τους και να επισκεφτούν το γιατρό. «Ακόμα και όσοι καταφέρνουν να βρουν το χρόνο για να επισκεφτούν το γιατρό, αυτή η επίσκεψη είναι τεράσια σπατάλη χρόνου μόνο και μόνο για μια εξέταση δέκα λεπτών τις περισσότερες φορές», εξήγησε ο Eric. «Φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα έχουμε εδραιώσει τρόπους αλληλεπίδρασης που βασίζονται στη φυσική επαφή. Θα ήθελα να μάθω πόσες από αυτές τις εργασίες μπορούν να γίνουν διαδικτυακά, είτε από όσους έχουν την τύχη να έχουν το δικό τους υπολιγιστή ή μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε έναν κοινό υπολογιστή για να πραγματοποιήσουν μια τέτοια εργασία», πρόσθεσε.
Ο Lander υπογράμμισε επίσης πόσο σημαντικό είναι να αξιοποιήσουμε σωστά τους εργαζόμενους στις πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας. «Οι επιχειρηματίες φαντάζονται μοντέρνες συσκευές που μπορούν να ανιχνεύσουν αν έχει πάρει κανείς το φάρμακό του. Θα έλεγα ότι οι εταίροι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείαςμας διδάσκουν ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να μιλήσει στον κόσμο ένας υγειονομικός υπάλληλος από το να διαθέτει κανείς το πιο σύγχρονο γκάτζετ», εξήγησε.
Ο Eric παρουσίασε τον θεμελιώδη ρόλο που μπορεί να παίξει η παγκόσμια κοινότητα της Endeavor στην τρέχουσα κρίση μεταφέροντας την επιστημονική γνώση σε όλη την υφήλιο. Είπε επίσης ότι η πανδημία δεν κάνει διακρίσεις στα σύνορα των χωρών. «Σε χώρες εκτός της Ευρώπης και των ΗΠΑ, είναι σημαντικό οι περιφερειακοί συνασπισμοί να συμμετάσχουν στην επίλυση προβλημάτων, καθώς εκεί δεν υπάρχουν πόροι.»
Τέλος οι ομιλητές συζήτησαν την πρόσφατη συνεργασία ανάμεσα στην Apple και στην Google για αυτοματοποιημένη ιχνηλάτηση επαφών. Ο Reid Hoffman χαιρέτησε τη διαδικασία λέγοντας ότι «είναι πολύ θετική εξέλιξη ότι η Apple και η Google προχώρησαν σε κάτι τέτοιο. Εξασφαλίζει την ιδιωτικότητα του ατόμου καθιστώντας δυνατή την ιχνηλάτηση των επαφών με μια εφαρμογή».
«Η ιχνηλάτηση επαφών αποτελεί πράγματι αποτελεσματικό μέτρο σε κάποιες επιδημίες», πρόσθεσε ο Eric. «Ωστόσο, η ιχνηλάτηση επαφών για τα κρούσματα του COVID-19 είναι ακόμα πιο δύσκολη, καθώς η διασπορά του γίνεται πιο γρήγορα και μέσω του αέρα». Για να έχει αποτέλεσμα η ιχνηλάτηση επαφών σε αυτή την πανδημία, «είναι αναγκαία τα συστήματα. Μπορεί να φτιάξει κανείς ένα καινοτόμο προϊόν, αλλά ο κόσμος έχει ανάγκη από ένα σύστημα που εφαρμόζεται, και τότε το καινοτόμο προϊόν θα γίνει μέρος αυτού του συστήματος. Επομένως, είναι σημαντικό να συλλογιστούμε πώς αναζητά κανείς και συγκροτεί αυτά τα συστήματα. Μερικά από αυτά είναι δημόσια αγαθά και έχει αξία για όλους, ακόμα και για τους επιχειρηματίες, να δημιουργούν δημόσια αγαθά, μέσα στα οποία το καινοτόμο προϊόν θα είναι το τελευταίο κομμάτι που ολοκληρώνει το σύστημα. Αν όμως δεν υπάρχει το σύστημα, τότε το προϊόν δεν θα παίξει και τόσο σημαντικό ρόλο», εξήγησε.
Ο Reid Hoffman ολοκλήρωσε τη συζήτηση επισημαίνοντας ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι μπροστά στην πανδημία, και για αυτό παρότρυνε τους ανθρώπους να είναι ανοιχτοί και ενωμένοι. «Έχει σημασία να είμαστε ανοιχτοί και διαφανείς. Θα πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη. Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε διαφορετικές φυλές ή διαφορετικές χώρες. Σίγουρα υπάρχει ο γενετικός παράγοντας που του επιτρέπει να πλήττει περισσότερο κάποιους ανθρώπους από κάποιους άλλους, αλλά τελικά όλοι είμαστε στην ίδια βάρκα».