Η πανδημία της Covid -19 με τα lockdown και την έντονη αβεβαιότητα απογείωσε τις αποταμιεύσεις διεθνώς. Σε αυτό το περιβάλλον «άνθισε» και η Plum, μία εφαρμογή αποταμίευσης και επενδύσεων, που μετράει 2 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες – κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και σε τρεις χώρες της Ε.Ε.: Γαλλία, Ισπανία, Ιρλανδία. Στόχος της είναι να επεκταθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη προσφέροντας στους καταναλωτές ένα προϊόν που τους βοηθάει να αυξήσουν τα χρήματά τους.
Ο συνιδρυτής της Pulm, Βίκτωρ Τροκούδης, μίλησε στο Outliers, το podcast της Endeavor Greece με media partner το MoneyReview, για το πώς «γεννήθηκε» και μεγάλωσε η fintech εταιρεία του και ποιοι είναι οι στόχοι της για το μέλλον.
Από την Κύπρο στις ΗΠΑ και το Λονδίνο
Ο Βίκτωρ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο από Κύπριο πατέρα και Καναδή μητέρα. Σπούδασε οικονομικά στο Χάρβαρντ και στην κορύφωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, το 2008, εργάστηκε ως trader στη Morgan Stanley στη Νέα Υόρκη. «Εκεί είδα να καταρρέουν το σύστημα και έφυγα» λέει.
Έκανε MBA το 2012, εστιάζοντας ουσιαστικά στο fintech (όρος που δεν υπήρχε ακόμη τότε) και μετά επέστρεψε στην Αγγλία. Εκεί γεννήθηκε και η ιδέα για την Plum, αφού όμως είχε προηγηθεί ένας σημαντικός σταθμός στην καριέρα του – η TransferWise.
«Μεγαλώνοντας» (με) την TransferWise
Ο Βίκτωρ εντάχθηκε στην TransferWise όταν ακόμη η εταιρεία αριθμούσε μόλις 6 υπαλλήλους. Ανέλαβε επικεφαλής δραστηριοτήτων και κατά την θητεία του εκεί η εταιρεία επεκτάθηκε σε 25 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι οι ΗΠΑ, Καναδάς, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία και Αυστραλία.
«Η θητεία μου εκεί έπαιξε τεράστιο ρόλο. Όταν αρχίζεις από το μηδέν δεν μπορείς να φανταστείς πόσο μπορεί να μεγαλώσει. Όταν αρχίζει μάλιστα να έχει αντίκτυπο στην κοινωνία και σε παίρνει πιο σοβαρά η ρυθμιστική αρχή, μαθαίνεις πολλά για το πώς λειτουργεί και αναπτύσσεται ένας οργανισμός και σου δίνει τις βάσεις για να κάνεις κάτι δικό σου» εξηγεί.
Όταν η TransferWise είχε πια μεγαλώσει αρκετά, ένιωσε και εκείνος ότι είχε πια ωριμάσει για να κάνει το δικό του βήμα. «Είχα χτίσει κάτι που “έτρεχε” μόνο του και αισθανόμουν ότι δεν χρειάζεται να μείνω» εξηγεί.
Η γέννηση της Plum
Εκείνη την εποχή γνώρισε τον συνιδρυτή Άλεξ Μιχαήλ. Ήταν και οι δύο 30αρηδες και ήθελαν να αξιοποιήσουν καλύτερα τα χρήματά τους, αντί να τα αφήνουν να «κάθονται» στην τράπεζα. Έτσι ήρθε η ιδέα για την εφαρμογή που προσφέρει αυτοματοποιημένη διαδικασία αποταμίευσης και επένδυσης. «Ήταν πολύ καλός developer και ήξερε να γράψει τον κώδικα, ενώ εγώ ήξερα πολύ καλά τον χώρο» αναφέρει. Όσο για το όνομα; Έμπνευση του Άλεξ από τον αγαπημένο του παππού, που πωλούσε δαμάσκηνα στην Κύπρο.
Το 2016 το πρώτο προϊόν ήταν messenger bot. Άρχιζε να αποταμιεύει και να σου στέλνει τα δεδομένα. Μετά προστέθηκε η δυνατότητα να επενδύει ο χρήστης σε funds. Η νέα δυνατότητα που θα προσφέρει η εφαρμογή είναι το stock trading, η επένδυση σε μεμονωμένες μετοχές.
«Ο κόσμος θέλει να αποταμιεύσει. Έχουμε 50.000 -60.000 νέους χρήστες κάθε μήναν. Έχουμε δει τρομερή άνοδο από την αρχή του χρόνου στον όγκο των χρημάτων. Διπλασιάστηκαν οι αποταμιεύσεις. Το 65% θέλει μάλιστα να κρατήσει αυτές τις αποταμιεύσεις, να μην τα ξοδέψει» σημειώνει ο Βίκτωρ.
Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο moneyreview.gr
Βρείτε μας σε Apple Podcasts & Spotify