Lifebit: Χτίζοντας την κορυφαία εταιρεία προσωποποιημένης ιατρικής

Γρηγορότερος εντοπισμός ασθενειών και ταχύτερη ανάπτυξη φαρμάκων είναι η αποστολή της Lifebit, η οποία με την μοναδική τεχνολογία της συγκεντρώνει και αναλύει κλινικά δεδομένα ασθενών και έχει παρουσία σε τρεις ηπείρους. Μιλώντας στο Outliers, το podcast της Endeavor Greece, με media partner το MoneyReview, η Μαρία Χάτζου Dunford, συνιδρύτρια και CEO της Lifebit, εξηγεί μεταξύ άλλων ότι η εταιρεία είναι ηγετική δύναμη στον χώρο της προσωποποιημένης ιατρικής.

Συγκεκριμένα, αναλύει η ίδια, τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί δύο κοσμοϊστορικά γεγονότα, τα οποία έχουν αλλάξει άρδην τον τρόπο με τον οποίο εντοπίζουμε και αντιμετωπίζουμε τις ασθένειες. Πρώτον, γνωρίζουμε πλέον εξαρχής ποιες είναι οι ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν, ώστε να βρεθεί μία θεραπεία. Δεύτερον έχουμε όλα τα δεδομένα στη διάθεσή μας, ώστε να απαντήσουμε αυτές τις ερωτήσεις.

Ο τρόπος με τον οποίο συμβάλλει η Lifebit σε αυτή τη διαδικασία είναι να συγκεντρώνει τα απαραίτητα δεδομένα και να τα καθιστά εύκολα προσβάσιμα, ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν συνδυαστικά.

Τρια στάδια

Η λειτουργία της Lifebit, όπως εξηγεί η Μαρία Χάτζου Dunford, αποτελείται από τρία μεγάλα και διακριτά κομμάτια: 1. Συγκεντρώνει τα δεδομένα στην πλατφόρμα της και αναλύει τα δείγματα των ασθενών στο εργαστήριο. 2. Μετατρέπει τα δεδομένα στην κατάλληλη μορφή, ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν προς έρευνα. 3. Παρουσιάζει τα ευρήματα με εύληπτο τρόπο προς τον χρήστη με τη χρήση – μεταξύ άλλων – εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης.

Αυτή τη στιγμή, η Lifebit έχει δεδομένα από τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ασθενείς, ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένεται πως ο αριθμός αυτός θα ανέλθει τουλάχιστον στα πέντε εκατομμύρια. Μεταξύ των πελατών της συγκαταλέγονται και κυβερνήσεις, οι οποίες αφενός θέλουν την ευρεία υιοθέτηση της προσωποποιημένης ιατρικής, αφετέρου επενδύουν στον τομέα της βιοτεχνολογίας και της βιοϊατρικής.

Όπως επισημαίνει στο Outliers η Μαρία Χάτζου Dunford οι επενδύσεις στον συγκεκριμένο χώρο γίνονται ιδίως για τη μείωση του κόστους της διάγνωσης και θεραπείας των ασθενών. Το κόστος μειώνεται διότι συρρικνώνεται και ο χρόνος διάγνωσης κατά 60%. Εκτός αυτού όμως, με τη βιοτεχνολογία και την βιοϊατρική, το σύστημα υγείας γίνεται από εμπειρικό σε προληπτικό, διότι πλέον βασίζεται σε δεδομένα και όχι μόνο σε συμπτώματα, τα οποία μπορούν να εμφανιστούν σε ύστερη φάση μιας νόσου.

Ιστορικό

Ο δρόμος της Lifebit προς την κορυφή ξεκίνησε τυπικά από την άνοιξη του 2017 στο Λονδίνο, όταν η Μαρία Χάτζου Dunford μαζί με τον συνεργάτη της μπήκαν στην accelerator Techstars, όπου η τρίμηνη εκπαίδευσή τους, τούς έδωσε την ώθηση και την επιβεβαίωση ότι η ιδέα τους και το στρατηγικό τους σχέδιο μπορεί να αποδώσει καρπούς.

Μέσα σε δύο χρόνια, η βιομηχανία και η αγορά είχε αλλάξει ριζικά, αφού είχαν συγκεντρωθεί εκατομμύρια κλινικά δεδομένα ασθενων. Ωστόσο κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, η Lifebit κινήθηκε γρήγορα, κλείνοντας συνεργασίας με το δοκιμαστικό τους προϊόν με διάφορες φαρμακευτικές.

Με την ίδια ταχύτητα κινήθηκε και ο δεύτερος γύρος χρηματοδότησης, ο οποίος έγινε νωρίτερα από το προσδοκώμενο και με αμφιβολίες από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, αλλά κατάφερε να συγκεντρώσει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και συγκεκριμένα επένδυση 60 εκατ. Δολάρια από την Tiger Global.

Τα αντληθέντα πρόκειται να αξιοποιηθούν για την επέκταση της εταιρείας και για την υπερανάπτυξή της. Μεταξύ των σχεδίων της Lifebit είναι η επέκταση της ομάδας της και στην Ελλάδα, όπου η Μαρία Χάτζου Dunford έχει ήδη καλή εικόνα της αγοράς, καθώς διατηρεί και το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Innovation Forum, το οποίο συνδέει την επιστημονική κοινότητα με το επιχειρείν, μεταξύ άλλων εντοπίζοντας και αναδεικνύοντας ερευνητές που έχουν μεγάλες προοπτικές.

Το μυστικό της επιτυχίας

Η Μαρία Χάτζου Dunford τονίζει ότι σαν επιχειρηματίας είσαι ήδη  outlier, διότι έχεις πάρει πολλά ρίσκα που δεν έχουν πάρει άλλοι και έχεις διαφορετικό τρόπο σκέψης. Αυτό όμως που κάνει διαφορά είναι το να εντοπίζει κανείς τις κατάλληλες ευκαιρίες και να τις αξιοποιεί στο έπακρο.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο moneyreview.gr

Βρείτε μας σε Apple Podcasts & Spotify

Share via
Copy link
Powered by Social Snap