Σε συνέχεια των webinar που έχουν στόχο να αναδείξουν τις επιπτώσεις της πανδημίας που προκάλεσε ο COVID-19, η Endeavor προσκάλεσε τον Chris Rogers, Συνεταίρο στην Lumia Capital, και τον Pueo Keffer, Διευθύνοντα Σύμβουλο στην Access Technology Investors, να συζητήσουν για το πώς θα πρέπει να προσαρμοστούν οι επιχειρηματίες στις νέες συνθήκες σε ό,τι αφορά την άντληση κεφαλαίου και την πρόσβαση στο κεφάλαιο, και να καθορίσουν τις βασικές παραμέτρους που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι επιχειρηματίες στην προσπάθειά τους να καταρτίσουν τον προγραμματισμό εσωτερικού κεφαλαίου (capital planning) για το 2020.
Οι επενδυτές συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση στον τομέα των επενδύσεων και εστίασαν την προσοχή τους στο κατά πόσον οι επενδυτές επιχειρηματικού κεφαλαίου πραγματοποιούν νέες συμφωνίες και στο είδος των εταιρειών που τους ενδιαφέρουν. Επιπλέον, συμβούλευσαν τους επιχειρηματίες να μειώσουν το ποσοστό απώλειας ρευστότητας και αντάλλαξαν σκέψεις σχετικά με τη διάρκεια και τις επιπτώσεις της κρίσης στην οικονομία και στην επιχειρηματικότητα. Τέλος, συζήτησαν τις βέλτιστες πρακτικές για τη συγκέντρωση χρημάτων στη διάρκεια αυτής της περιόδου και παρότρυναν τους επιχειρηματίες να παραμείνουν ήρεμοι και να λαμβάνουν στρατηγικές αποφάσεις.
Σύμφωνα με τον Chris Rogers, οι περισσότεροι επενδυτές επιχειρηματικού κεφαλαίου δεν κλείνουν πολλές νέες συμφωνίες αυτή τη στιγμή, καθώς ενδιαφέρονται πρωτίστως για εταιρείες που δημιουργούν απτά έσοδα και είναι πιθανό να ωφεληθούν από αυτήν την κρίση. Ως εκ τούτου, συμβούλευσε εταιρείες που δεν αντιμετωπίζουν επείγουσα ανάγκη κεφαλαίου, να μην επικοινωνήσουν με επενδυτές, καθώς δεν θα είναι ευχαριστημένοι με την αποτίμηση που θα λάβουν. «Εάν η εταιρεία σας δεν χρησιμοποιεί την κατάλληλη τεχνολογία, δεν είναι η σωστή στιγμή να πάτε και να την διαφημίσετε στους επενδυτές για να συγκεντρώσετε κεφάλαια», εξήγησε.
Ο Pueo Keffer πρόσθεσε ότι σε περιόδους όπως αυτή, οι επενδυτές συγκεντρώνουν την προσοχή τους στο υπάρχον χαρτοφυλάκιό τους και μόνο εάν οι εταιρείες τους είναι ασφαλείς, τότε ενδέχεται να είναι «ανοιχτοί και σε άλλες συμφωνίες». Οι προβλέψεις του για τις επόμενες κινήσεις των επενδυτών επιχειρηματικών κεφαλαίων δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές: «Θεωρώ ότι οι επενδυτές επιχειρηματικού κεφαλαίου δεν θα είναι ιδιαίτερα ενεργοί τους επόμενους 3-6 μήνες», παρατήρησε.
Σύμφωνα με τον Rogers, παρόλο που αλλαγές σε όρους και συμφωνίες των επενδύσεων δεν είναι τόσο συνηθισμένες, τη δεδομένη χρονική στιγμή πολλοί επενδυτές έχουν την τάση να αποσύρονται. Όσον αφορά τα παραδοσιακά επιχειρηματικά κεφάλαια με εταίρους περιορισμένης ευθύνης, «αν ένα ταμείο δεν έχει ακόμη αξιοποιήσει τα κεφάλαιά του, μπορεί οι ετερόρρυθμοι εταίροι να κάνουν πίσω παρά τη δέσμευσή τους, αν θεωρήσουν ότι πρέπει να κρατήσουν τα χρήματα», εξήγησε. «Έχω δει επενδυτές να κάνουν πίσω πριν από την υπογραφή των συμβολαίων», πρόσθεσε.
Συμβούλευσε μάλιστα τους επιχειρηματίες να «απαλλαγούν από το συναίσθημα. Αξιοποιήστε όποια συναισθηματική σχέση έχετε με τον ιδρυτή και δημιουργήστε ακόμα και ενοχές για να τους κρατήσετε, αλλά αυτές οι αποφάσεις αφορούν στα οικονομικά και τα οικονομικά έχουν αλλάξει». Πρότεινε επίσης στους επιχειρηματίες που χρειάζονται κεφάλαιο και βρίσκονται κοντά σε συμφωνία να «κάνουν τη συμφωνία και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν το κεφάλαιο για να ενδυναμώσουν την επιχείρησή τους. Είναι αντιπαραγωγικό να διαπραγματεύεστε αποτιμήσεις αυτήν την περίοδο».
Σύμφωνα με τον Keffer, «Οι επιχειρηματίες πρέπει πρώτα να διαμορφώσουν τη δική τους άποψη για τη διάρκεια αυτής της ύφεσης, καθώς πρόκειται για έναν μακρύ κύκλο. Κατά την άποψή μου, θα χρειαστούν 1-2 χρόνια μέχρι να ανακάμψει πλήρως η αγορά». Αφού συνειδητοποιήσουν τη διάρκεια της κρίσης, πρότεινε στους επιχειρηματίες να αναθεωρήσουν τα έξοδά τους και να αρχίσουν τις περικοπές. Επίσης, πρότεινε να αναπροσαρμόσουν τον αριθμό των απασχολούμενων τους, έτσι ώστε να ταιριάζει με τις ανάγκες της επιχείρησης. «Μπορεί να έχετε ακούσει πολλές φορές ότι οι πρώτες περικοπές είναι οι πιο σημαντικές, μπορεί να σας συμβούλευσαν να κάνετε περικοπές γρήγορα και βαθιά, και να μην κάνετε περικοπές ξανά και ξανά. Όλες αυτές οι συμβουλές είναι άσχετες τώρα. Οφείλετε να αναπροσαρμόσετε τον αριθμό του προσωπικού σας για να οδηγήσετε την εταιρεία σας στην κερδοφορία», εξήγησε.
Ο Rogers πρόσθεσε ότι αν μια επιχείρηση δεν έχει έσοδα, δηλαδή δεν έχει κερδοφορία, η πιθανότητα άντλησης κεφαλαίων είναι πολύ μικρή. «Εάν η ιδέα για τη δημιουργία μιας startup ήταν πολύ καλή πριν από την κρίση, θα εξακολουθήσει να είναι πολύ καλή και σε 24 μήνες από τώρα. Οι επιχειρηματίες που βρίσκονται στο πρώιμο στάδιο ανάπτυξης της επιχείρησής τους πρέπει να αντιληφθούν ότι θα υπάρξουν περισσότερες ευκαιρίες, δεν θα τελειώσουν όλα εδώ αν η εταιρεία τους αποτύχει», εξήγησε. Ταυτόχρονα επέμεινε ότι είναι σημαντικό και η ηγεσία της εταιρείας να αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί. «Η μείωση των δαπανών και η συρρίκνωση του προσωπικού παίζει μεγάλο ρόλο, αλλά άλλο τόσο σημαντική είναι και η μείωση στις απολαβές των υψηλόβαθμων στελεχών», συμπλήρωσε.
Σχετικά με την πρόσβαση στο κεφάλαιο, ο Keffer δήλωσε ότι «τα καλύτερα δάνεια αυτή τη στιγμή είναι τα κρατικά δάνεια. Τάσσομαι ενάντια στα κεφάλαια δανειοδότησης επιχειρήσεων, αλλά πολλές φορές σε περιπτώσεις ανάγκης, ενδέχεται να χρειαστεί κανείς ενδιάμεση χρηματοδότηση. Προτού υπογράψετε όμως, να είστε πολύ προσεκτικοί στη διάρθρωση του δανείου. Δεν πρόκειται για μακροπρόθεσμη λύση! Να επιδείξετε μεγάλη προσοχή στην προσωπική ευθύνη που μπορεί να ζητήσουν οι δανειστές αν εκπροσωπείτε μια νέα εταιρεία».
Ο Keffer περιέγραψε την τρέχουσα κατάσταση στις ΗΠΑ, όπου η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση αντιμετωπίζει εκκλήσεις για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παρέχοντας δάνεια ώστε να μην χάσουν οι εργαζόμενοι τη δουλειά τους. «Υπάρχουν προγράμματα που προσφέρουν δάνεια με χαμηλό επιτόκιο και μακροπρόθεσμα δάνεια, αλλά η κατάσταση είναι ρευστή και το μεγάλο ζήτημα είναι η εφαρμογή, δηλαδή πώς μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση κανείς σε αυτή τη χρηματοδότηση», συμπλήρωσε.
Ο Rogers και ο Keffer συμφώνησαν ότι οι καλά τοποθετημένες εταιρείες θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία και να αντλήσουν χρήματα. Μάλιστα, συμβουλεύουν τους επιχειρηματίες να αντλήσουν χρήματα δίχως να ανησυχούν ιδιαίτερα για την αποτίμηση. «Το χρόνο που θα ξοδέψετε διαφωνώντας πάνω σε αυτό το ζήτημα θα μπορούσατε να τον αξιοποιήσετε για να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία που σας δίνεται στην αγορά. Καλύτερα να αντλήσετε λιγότερα χρήματα σήμερα και στη συνέχεια να βάλετε τα δυνατά σας για να έχετε τα έσοδα που θα θέλατε», παρατήρησε ο Rogers. Μάλιστα παρότρυνε τους επιχειρηματίες να εκμεταλλευτούν το κεφάλαιο που θα αντλήσουν για να αυξήσουν την αξία της εταιρείας τους. Από την άλλη μεριά όμως, συμβούλευσε όσους δεν είναι σίγουροι για τη δύναμη της εταιρείας τους να μη βιαστούν. «Δεν πρέπει να είστε υπερβολικά αισιόδοξοι, και δεν είναι δυνατό να εκπληρώσετε όλες τις επιθυμίες σας. Γιατί απλώς δεν ξέρετε τι μπορεί να “βρει” την εταιρεία σας το επόμενο πρωί. Να ολοκληρώνετε ένα πράγμα κάθε φορά και μην είστε τελειομανείς», πρόσθεσε.
Ο Keffer συμφώνησε ότι οι επιχειρηματίες των οποίων τα προϊόντα έχουν μεγάλη ζήτηση μπορούν να αντλήσουν κεφάλαιο. «Παρότι το θέμα της αποτίμησης είναι κάπως περίπλοκο, αν μπορείτε να αντλήσετε κεφάλαιο με τις σημερινές τιμές, εγώ θα σας συμβούλευα να το κάνετε, και μάλιστα γρήγορα. Μην ασχοληθείτε υπερβολικά με το θέμα της αποτίμησης. Σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε με τα χρήματα που θα αντλήσετε, ακόμα κι αν αυτό συνεπάγεται ότι δεν θα καταφέρετε να ολοκληρώσετε όλα τα προγράμματα που έχετε σχεδιάσει».
Τέλος και οι δύο επενδυτές συμφώνησαν ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να κάνει κανείς προσεκτικές κινήσεις σε αυτούς του δύσκολους καιρούς. Καθώς η αγορά αλλάζει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς αυτή τη στιγμή, συμβουλεύουν τους επιχειρηματίες να ξοδεύουν με σύνεση και να προετοιμαστούν όσο μπορούν για αυτό που έρχεται. Παράλληλα, τους ενθάρρυναν υπενθυμίζοντας ότι δεν ευθύνονται οι ίδιοι για την κατάσταση που διαμορφώθηκε και ότι κανείς δεν τους θα τους κατηγορήσει αν αναγκαστούν να λάβουν δραστικά μέτρα και να πάρουν δύσκολες αποφάσεις.
«Οι επιχειρηματίες οφείλουν να κατανοήσουν ότι δεν είναι υπεύθυνοι για αυτή την επιδημία», είπε ο Keffer. «Δεν είναι ντροπή να κλείσει μια επιχείρηση. Είναι προτιμότερο να κλείσει παρά να φυτοζωεί μέχρι να απορροφήσει όλα σας τα χρήματα».
Μπορείτε να ακούσετε την ηχογράφηση αυτού του webinar εδώ.