Στο πλαίσιο του φετινού διαδικτυακού Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, η Endeavor προσκάλεσε 2 μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου, τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο (Διευθύνοντα Σύμβουλο, Chipita) και τον Μάρκο Βερέμη (Συνιδρυτή & Εκτελεστικό Πρόεδρο, Upstream) για να συζητήσουν μαζί με τον Βασίλειο Κάτσο (Πρόεδρο & Συνιδρυτή, VNK CAPITAL SA) για το μέλλον της εργασίας και τον βιώσιμο στρατηγικό σχεδιασμό στη μετά COVID-19 εποχή. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης.
Ο Βασίλειος Κάτσος μίλησε σχετικά με τα θετικά αποτελέσματα της πανδημίας, αλλά και για τις σημαντικές προκλήσεις της τηλεργασίας. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο και Συνιδρυτή της VNΚ Capital, “Aυτή η κρίση ήταν ένα μάθημα για την επιχερηματικότητα και τα παγκόσμια επιχειρηματικά μοντέλα, καθώς μετά από πολύ καιρό, εργαστήκαμε σαν σύνολο». Επισήμανε επίσης ότι η κρίση επέφερε μία πολύ θετική αλλαγή, καθώς οι εταιρείες αξιολογούν πλέον τους εργαζομένους τους με βάση τη δουλειά που παράγουν και όχι τις ώρες που περνούν στο γραφείο. Αναφορικά με την τηλεργασία, δήλωσε ότι στην Ελλάδα οι περισσότεροι τομείς προϋποθέτουν τη φυσική παρουσία των εργαζομένων κάτι που δυσχεραίνει την υιοθέτηση μίας τέτοιας πολιτικής, ενώ ξεχώρισε τη διαχείριση του χρόνου στο σπίτι και την κυβερνοασφάλεια ως δύο από τις προκλήσεις της τηλεργασίας.
Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ήταν περισσότερο επιφυλακτικός σχετικά με τον καταλυτικό ρόλο της πανδημίας στο μέλλον της εργασίας, καθώς η κοινωνικοποίηση και η διάδραση που προσφέρει ο εργασιακός χώρος θα παραμείνουν σημαντικές ακόμη και στην εποχή της ψηφιοποίησης. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chipita μίλησε επίσης για τα μελλοντικά επενδυτικά σχέδια της εταιρείας, τα οποία θα επικεντρωθούν στον πρωτογενή τομέα «Με ενδιαφέρει ο πρωτογενής τομέας καθώς στην Ελλάδα παρουσιάζει πολλές δυνατότητες» Ο ίδιος δήλωσε επίσης πως η περίοδος της καραντίνας ήταν ιδιαίτερα αγχώδης καθώς «Ακούγαμε για τους θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ τα εργοστάσιά μας παρέμεναν ανοιχτά για να την παραγωγή αγαθών». «Ανησυχούσαμε για τους ανθρώπους μας αλλά και για την πιθανότητα να σταματήσει η παραγωγή σε περίπτωση ύπαρξης κρούσματος» πρόσθεσε.
Τέλος, ο Μάρκος Βερέμης ανέδειξε τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για την Ελλάδα από την πανδημία. Εξήγησε πως μεταβαίνουμε από ένα εργασιακό μοντέλο όπου οι managers παρακολουθούσαν τι ώρα έρχονται οι εργαζόμενοι στη δουλειά και τι κάνουν στο γραφείο, σε μία αμφίδρομη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της εταιρείας και των εργαζομένων της. «Ο Κορονοϊός έδρασε καταλυτικά, ωθώντας τα μέλη της ομάδας να εμπιστευτούν το ένα το άλλο» εξήγησε. Επίσης, σύμφωνα με τον Συνιδρυτή και Εκτελεστικό Πρόεδρο της Upstream, o τομέας του προσαρμόστηκε στη νέα κατάσταση πολύ γρήγορα, ενώ υπήρξαν πολλές περιπτώσεις ατόμων που «έλαμψαν» κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ενώ δούλευαν από το σπίτι.