Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση είναι εδώ. Και μας προσκαλεί να επιχειρήσουμε.

Παναγιώτης Καραμπίνης, Managing Director, Endeavor Greece

Σε κάθε μεγάλη μετάβαση από τη μία εποχή στην άλλη, υπάρχουν οι οραματιστές και καινοτόμοι αλλά και οι επικριτές και διστακτικοί. Κάθε τεχνολογική πρόοδος στην ιστορία της ανθρωπότητας έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές τόσο στην καθημερινότητα των ανθρώπων όσο όμως και στην εργασία, την επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση και την κοινωνία συνολικά. Αν οι προηγούμενες βιομηχανικές επαναστάσεις κατόρθωσαν να βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τις δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος, η επανάσταση που εξελίσσεται σήμερα μας βοηθά να ξεπεράσουμε τα όρια του ανθρώπινου νου, μεγιστοποιώντας καθ αυτόν τον τρόπο τις δυνατότητές μας. Σε όρους επιχειρηματικότητας, μπορούμε να αναπτυχθούμε ραγδαία με ελάχιστους πόρους, καθώς οι τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και τα μειωμένα κόστη που απαιτούνται πλέον για να ιδρύσεις και “τρέξεις” μια επιχείρηση έχουν εκδημοκρατισει σε μεγάλο βαθμό την πρόσβαση στη γνώση αλλά και τη δημιουργία. Όσοι αντιληφθούν εγκαίρως την ευκαιρία αυτή θα σχηματίσουν, ο καθένας από τη θέση του, τον κόσμο του αύριο. 

Ένα παράδειγμα ελληνικής επιχείρησης που αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη της τεχνολογικής αυτής επανάστασης είναι η Softomotive, η οποία παρέχει Λύσεις Ρομποτικής Αυτοματοποίησης Διεργασιών (Robotic Process Automation), βοηθώντας έτσι τους τελικούς χρήστες να βελτιώνουν την ποιότητα αλλά και απόδοση της εργασίας τους. “Στους μεγάλους οργανισμούς υπάρχουν στρατιές ανθρώπων που επαναλαμβάνουν τις ίδιες διαδικασίες καθημερινά, χωρίς καμία δημιουργικότητα” λέει ο Μάριος Σταυρόπουλος, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Η Softomotive είναι ένα από τα μέλη του παγκόσμιου δικτύου της Endeavor που βλέπουν τον κόσμο να αλλάζει και καινοτομούν, δημιουργούν λύσεις και αξία και με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνουν το μέλλον.

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλά και άλλες νέες τεχνολογίες όπως blockchain technology, Internet of Things, cloud computing, big data, machine learning, virtual/augmented reality, wearables, drones κ.α. φέρνουν την επανάσταση σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Αλλάζουν και θα συνεχίσουν να αλλάζουν ραγδαία τον τρόπο που μετακινούμαστε, που αλληλεπιδρούμε με το σπίτι μας, που παρακολουθούμε και φροντίζουμε την υγεία μας, αλλά και τον τρόπο που μαθαίνουμε, που προστατεύουμε την κοινωνία μας από καταστροφές, που προστατεύουμε και ενδυναμώνουμε τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, τον τρόπο που εργαζόμαστε ως άτομα αλλά και ως οργανισμοί και, τέλος, τον τρόπο που διασκεδάζουμε. 

Στο μεταξύ, αλλάζοντας κάθε πτυχή της ζωής μας, αμέτρητες ειδικότητες καταργούνται και άλλες τόσες ειδικότητες δημιουργούνται. Οι επαναλαμβανόμενες, μονότονες εργασίες ή η επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων γίνονται αυτόματα ελευθερώνοντας χρόνο για ουσιώδεις εργασίες που απαιτούν κριτική και συνδυαστική σκέψη, δημιουργικότητα και καινοτομία, ενώ ελαχιστοποιούνται τα περιθώρια λάθους ή επηρεασμού από προσωπικές απόψεις και προκαταλήψεις. Παράλληλα, και ενώ η συζήτηση για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων είναι ιδιαίτερα έντονη στο πλαίσιο της εισαγωγής της τεχνολογίας σε σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μας, με τη βοήθεια τεχνολογιών όπως το blockchain ουσιαστικά οι επιχειρήσεις μπορούν να διασφαλίσουν ακόμη υψηλότερου επιπέδου υπηρεσίες, με απόλυτη ασφάλεια και σιγουριά. Σύμφωνα με τον Αλέξη Πανταζή, συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Hellas Direct και επίσης μέλος του παγκοσμίου δικτύου της Endeavor, η τεχνολογία αυτή θα έχει ιδιαίτερη χρησιμότητα στον ασφαλιστικό κλάδο καθώς θα επιτρέπει την ασφαλέστερη μεταφορά των δεδομένων και τη διασφάλιση των προσωπικών αρχείων των χρηστών.

Ένας ακόμη πρωτοπόρος έλληνας επιχειρηματίας και μέλος του παγκοσμίου δικτύου της Endeavor, ο Νίκος Μωραϊτάκης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Workable υποστηρίζει πως “Η άφιξη της τεχνητής νοημοσύνης θα αναδείξει άλλες δεξιότητες στα βιογραφικά των ανθρώπων και θα αλλάξει τον τρόπο που αυτά αξιολογούνται”, κάτι το οποίο γνωρίζει καλά καθώς μέσω της Workable ηγείται αυτής της παγκόσμιας τάσης. 

Οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί κάθε μεγέθους αλλάζουν ριζικά τον τρόπο που λειτουργούν, επανεκπαιδεύουν το προσωπικό τους για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες, ενώ νέες επιχειρήσεις ιδρύονται συνεχώς αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και προσφέροντας λύσεις σε προβλήματα που έμεναν άλυτα για χρόνια. Η Centaur στον τομέα της Γεωργίας, η Metamaterial Technologies στον τομέα των υλικών, η Pollfish στον τομέα της έρευνας καταναλωτών, η NumberAI στον τομέα της εξυπηρέτησης πελατών, η Norbloc στον τομέα της ταυτοποίησης εταιρικών δεδομένων, η Matternet στον χώρο των drones είναι κάποια από τα λαμπρά παραδείγματα εταιριών Ελλήνων που βελτιώνουν και αυτοματοποιούν σιγά σιγά τις ζωές μας.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει την δύναμη να μετασχηματίσει μια χώρα. Σύμφωνα με την εταιρία ερευνών Gartner, το 30% των διευθυντών επενδύσεων στις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου λέει ότι πρώτη επενδυτική προτεραιότητα τους για το 2020 είναι τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης. Με άλλα λόγια, αν θέλουμε η Google, Apple, Facebook, Intel, Microsoft και άλλοι γίγαντες να έρθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα, πρέπει να ενισχύσουμε την δημιουργία εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στην χώρα μας.

Το ερώτημα είναι το εξής: είναι η Ελλάδα έτοιμη για τη νέα αυτή εποχή ή θα πρέπει να αρκούμαστε σε λίγες φωτεινές εξαιρέσεις; Η χώρα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα έναν ψηφιακό μετασχηματισμό σε όλα τα επίπεδα, μέσω της χάραξης πολιτικής, της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της εκπαίδευσης, προκειμένου να καλλιεργηθεί ένα περιβάλλον πρόσφορο στη δημιουργία, την καινοτομία και την ανάπτυξη. Το επίπεδο των σπουδών στις θετικές επιστήμες στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα υψηλό, ο αριθμός των αξιόλογων νέων που έχουν φύγει στο εξωτερικό προς αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών απασχόλησης αλλά και επαγγελματικής εξέλιξης είναι ιδιαίτερα σημαντικός, ενώ πολλοί Έλληνες που κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό έχουν ιδρύσει τις δικές τους επιχειρήσεις τεχνολογίας ή ηγούνται επιχειρηματικών funds που επενδύουν σε πρωτοπόρες ιδέες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής αυτής επανάστασης, παγκοσμίως. Η σύνδεση όλων αυτών των μερών σε συνδυασμό με την αλλαγή νοοτροπίας στη χώρα, την εξασφάλιση πρόσφορου εδάφους για τεχνολογική έρευνα και επιχειρηματική δράση και την προετοιμασία των επόμενων γενιών μέσω της εκπαίδευσης αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τη διαμόρφωση μιας δυναμικής και ταχέως αναπτυσσόμενης επιχειρηματικής σκηνής στην Ελλάδα, με πολλαπλές θετικές επιπτώσεις στην οικονομία, την κοινωνία αλλά και την εικόνα της χώρας προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Τα παιδιά που φέτος φοιτούν στην πρώτη χρονιά του γυμνασίου θα αποφοιτήσουν από το πανεπιστήμιο το 2030 όπου  κάποιοι από αυτούς θα ξεκινήσουν τις επόμενες μεγάλες Ελληνικές επιχειρήσεις. Μέχρι τότε η Τεχνητή Νοημοσύνη θα έχει διεισδύσει σε σχεδόν όλη μας την καθημερινότητα και θα έχει αυξήσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατα 14%! Αντίστοιχα, τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα αποφοιτήσουν από το πανεπιστήμιο και θα βγουν στην αγορά εργασίας το 2041, λίγο μόνο πριν την περίφημη Μοναδικότητα, όπου η υπολογιστική δύναμη των μηχανών θα ξεπεράσει αυτή του ανθρώπινου εγκεφάλου. Αυτή η γενιά των επιχειρηματιών του μέλλοντος γεννήθηκε και θα μεγαλώνει με την τεχνολογία στη ζωή και καθημερινότητά της. Μέσα από την εκπαίδευση πρέπει να μάθουν πως να αξιοποιούν την τεχνολογία στο έπακρο, τι δυνατότητες τους προσφέρει, αλλά και πως να έχουν μια φιλοσοφία συνεχούς μάθησης, προκειμένου να καταλαβαίνουν και να μπορούν όχι να ακολουθούν αλλά να συμμετέχουν στις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις οι οποίες θα λαμβάνουν χώρο σε πραγματικό χρόνο. Δεν αρκεί να είναι καλοί χρήστες της τεχνολογίας και όλων των ευκολιών που αυτή προσφέρει, αλλά πρέπει να πειραματίζονται, να δημιουργούν, να καινοτομούν. Από τη νοοτροπία του καταναλωτή πρέπει να καλλιεργήσουμε τη νοοτροπία του επιχειρηματία. 

Η προσέγγιση της τεχνητής νοημοσύνης μέσα από την παιδεία που θα προσφέρουμε στο σχολείο, στο σπίτι, στις επιχειρήσεις και στην κοινωνία συνολικά, θα καθορίσει και το κατά πόσο θα κατορθώσουμε τελικά να αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες που ανοίγονται χάρις σε αυτήν.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap