Αποκτώντας Ενσυναίσθηση στον Εργασιακό Χώρο

Σειρά Endeavor Webinars:

Σκέψεις και Απόψεις της Esther Perel

Η Endeavor συνεχίζει τη σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων της καθώς έχει σκοπό να στηρίξει και να καταρτίσει το δίκτυό της ώστε να καταφέρει να αντιμετωπίσει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τις επιπτώσεις της ασθένειας του κορονοϊού. Στο παρόν σεμινάριο η Endeavor συνομίλησε με την Esther Perel, την έμπειρη ψυχοθεραπεύτρια και οργανωσιακή σύμβουλο για τις εταιρείες της λίστας Fortune 500 σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Αποφεύγοντας τις συνηθισμένες συζητήσεις για τις επιχειρήσεις, η Esther δίνει μια διαφορετική οπτική γωνία για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις διαπροσωπικές σχέσεις στο σπίτι αλλά και στη δουλειά, ενώ εισάγει το κοινό στην ιδέα της «σχεσιακής προίκας». Ο κάθε άνθρωπος διαθέτει ένα βιογραφικό με τις σχέσεις που καλλιεργούνται στο σπίτι -στην οικογένεια, στην κοινωνία και στην προσωπική ζωή- το οποίο επηρεάζει τον τρόπο αλληλεπίδρασης με τους συναδέλφους στην εργασία. Σε αυτό το σεμινάριο, η Esther μας προσφέρει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούμε να καλλιεργήσουμε την relational intelligence, καθώς και την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με μια μικρή ομάδα συναδέλφων για το πώς μπορεί να εφαρμόσει κανείς αυτές τις προτάσεις στις σχέσεις του στην εργασία και στο σπίτι.

Μια Περίοδος Υπαρξιακού Άγχους

Η Esther θεωρεί ότι ο χρόνος της απομόνωσης που βιώσαμε ως συνέπεια της πανδημίας έχει σαν αποτέλεσμα μια αίσθηση οικουμενικού πένθους. Πιστεύει ότι το πένθος σχετίζεται με την απώλεια, με κάτι που έχουμε χάσει. Και σε αυτή την περίπτωση χάσαμε τον κόσμο έτσι όπως τον γνωρίζουμε, τον τρόπο που έχουμε οργανώσει την πραγματικότητα γύρω μας. Το γεγονός ότι δεν υπήρξαν και εξακολουθούν να μην υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες τις οποίες θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε κατά τη διάρκεια και ως ένα βαθμό μετά την πανδημία, στέκεται απειλητικά πάνω από τις καθημερινές μας δραστηριότητες. «Καθώς δεν ξέρουμε τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον και ποια μορφή θα έχει η νέα κανονικότητα νιώθουμε μια καθολική ανησυχία. Κάποιοι το νιώθουν περισσότερο και άλλοι λιγότερο», δηλώνει. 

«Ποτέ πριν δεν βρεθήκαμε τόσο μακριά ο ένας από τον άλλο, αλλά ποτέ πριν δεν ήμασταν συναισθηματικά τόσο κοντά.»

Η Esther υποστηρίζει ότι όταν ένας άνθρωπος μας ρωτάει σήμερα τι κάνουμε και πώς νιώθουμε, εκφράζει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς όλοι βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα. Όλοι  είδαμε το σπίτι μας να γίνεται ο χώρος στον οποίο ο ένας ρόλος της ζωής μας επικαλύπτει τον άλλο: ο ρόλος της μητέρας, του πατέρα, του Διευθύνοντα Συμβούλου, του φοιτητή, του φίλου, του συναδέλφου, του παιδιού. Καθώς είμαστε όντα που δρουν σε πολλά επίπεδα, η Esther επισημαίνει τις δυσκολίες που μας έχει δημιουργήσει η καραντίνα εξαιτίας του COVID-19. Μεγαλώσαμε αποδίδοντας ένα καθορισμένο τόπο και χρόνο σε κάθε δραστηριότητα και σε κάθε ρόλο που έχουμε αναλάβει. Ο χρόνος μετάβασης από τον ένα ρόλο και από τον ένα τόπο στον άλλο μάς επιτρέπει να διαφοροποιούμε τις απαιτήσεις του κάθε ρόλου σε κάθε τόπο και χρόνο. Η κατάρρευση αυτών των διακριτών ρόλων και η συγκέντρωσή τους στο σπίτι, με τον ακαριαίο τρόπο που συνέβηκε, μας προκαλεί σύγχυση.

Αποκτώντας Νέες Συνήθειες

Η Esther θεωρεί ότι έχει σημασία να δώσουμε προσοχή στη διατήρηση των ορίων και να αναπτύξουμε συνήθειες που θα διευκολύνουν τις καθημερινές μας δραστηριότητες έτσι ώστε να αποκτήσουν το σωστό νόημα που είχαν και πριν. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι αυτές οι νέες συνήθειες θα αποκαταστήσουν τη σημασία κάθε δραστηριότητας, καθώς η διαδικασία αυτή θα τους δώσει την πραγματική τους διάσταση. Το κεντρικό σημείο της ομιλίας της είναι ότι δεν εργαζόμαστε από το σπίτι, αλλά δουλεύουμε μαζί με το σπίτι. Πρέπει να δουλέψουμε με ό,τι έχουμε για να προσαρμόσουμε την προηγούμενη πρακτική μας έτσι ώστε να ταιριάξει καλύτερα στο νέο μας περιβάλλον.  

«Αντί να δημιουργούμε σχέσεις, φοβόμαστε μήπως μολυνθούμε»

H Esther επισημαίνει ότι αυτή την εποχή ο κάθε άνθρωπος φοβάται την οικειότητα. Αντί να έχει ως στόχο τη δημιουργία στενών σχέσεων, ζει με τον διαρκή φόβο ότι θα μολυνθεί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το lockdown και η τηλε-εργασία έχουν αλλάξει ριζικά το χώρο τον οποίο μοιραζόμαστε με αγνώστους. Τους περασμένους μήνες συνειδητοποιήσαμε ότι δεν μπορούμε να συνδεθούμε με κάποιον πλήρως μέσω της οθόνης. Η Esther το αποδίδει αυτό στην έλλειψη των κατοπτρικών νευρώνων, στους οποίους οφείλουμε το αίσθημα της εμπιστοσύνης που νιώθουμε για την πραγματικότητα και τους ανθρώπους.  

Επιπλέον, η Esther εξηγεί ότι τα τελευταία δέκα χρόνια έχει συντελεστεί μια επανάσταση στο χώρο της εργασίας, καθώς εισέβαλαν σε αυτόν τα συναισθήματα. Οι δυο όψεις της ζωής μας, η δουλειά και το σπίτι, έχουν πλέον σχέση με τον προσδιορισμό της ταυτότητάς μας, ενώ ο σκοπός της δουλειάς δεν είναι απλώς να κερδίσει κανείς χρήματα και να γυρίζει στο σπίτι, αλλά σχετίζεται με την εξέλιξη και την ανάπτυξη του χαρακτήρα και των διεξιοτήτων μας.   

Σκοπός. Νόημα. Αίσθηση του ανήκειν. Σύνδεση.

Αυτές οι τέσσερις πλευρές είναι δομικές του χαρακτήρα μας. Η Esther αποκαλύπτει ότι στο παρελθόν αναζητούσαμε και δομούσαμε αυτά τα χαρακτηριστικά μέσα από την κοινότητα και τη θρησκεία, αλλά τώρα πιο πολύ από ποτέ, τα ανακαλύπτουμε στο χώρο εργασίας. Η εισαγωγή του «λεξιλογίου των συναισθημάτων» στην εργασία οδήγησε την Esther στο συμπέρασμα ότι ο χώρος εργασίας έχει μετατραπεί από οικονομία παραγωγής σε οικονομία υπηρεσιών, και από εκεί στην identity economy. Η relational intelligence προέκυψε μέσα από αυτές τις μεταβολές, και οι δύο άξονες στους οποίους βασίζεται είναι η ιεραρχία και επίδραση. Αυτοί οι δύο άξονες μας δείχνουν πώς χτίζεται η εμπιστοσύνη μέσα στην εταιρεία και πώς η δράση κάθε ατόμου επηρεάζει όλους τους άλλους στην εταιρεία. 

Κεντρικές και Περιφερειακές Σχέσεις

Κάθε άνθρωπος ψάχνει και βρίσκει δουλειά έχοντας δύο βιογραφικά: ένα με τα προσόντα του και ένα με το ιστορικό των σχέσεών του. Η Esther παρατηρεί ότι ο καθένας μας έχει λάβει διαφορετική ανατροφή, η οποία μας κάνει να βλέπουμε τις σχέσεις και τους ανθρώπους με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Διακρίνει και ταξινομεί τον τρόπο που ο κάθε άνθρωπος διδάχτηκε τις σχέσεις στη διάρκεια της ζωής του ως κεντρικές και περιφερειακές. 

Τις κεντρικές σχέσεις τις βιώνουμε ως ενισχυτικές και υποστηρικτικές, αλλά και ως απαιτητικές και γεμάτες καθήκοντα. Μέσα από τις κεντρικές σχέσεις μαθαίνει κανείς ότι δεν είναι μόνος και ότι οι άνθρωποι υπάρχουν για να τον βοηθούν και να τον αγαπούν. Οι περιφερειακές σχέσεις έχουν στο επίκεντρό τους την ιδέα ότι μόνο τον εαυτό του μπορεί να βασίζεται κανείς, και κατά συνέπεια κανένας άλλος εκτός από τον ίδιο δεν μπορεί να κάνει μια δουλειά τόσο καλά ή με τον τρόπο που επιθυμεί ο ίδιος. Ο άνθρωπος είναι ικανός να στέκεται στα πόδια σου χωρίς τη βοήθεια των άλλων και αυτό οφείλεται ίσως στο γεγονός ότι σε πολύ νεαρή ηλικία δεν είχε κανέναν στον οποίο μπορούσε να βασιστεί. Η Esther συνδέει τις περισσότερες επιχειρηματικές και διευθυντικές πρακτικές με την αυτονομία και την αυτοπεποίθηση. Σε αυτή την περίπτωση η συνεργασία μπορεί να φαίνεται σαν αδυναμία, και τότε ο άνθρωπος ηγείται με τη νοοτροπία «αν δεν το κάνω εγώ, δεν πρόκειται να το κάνει κανείς».

Τέλος, η Esther επισημαίνει ότι παρότι συνήθως στη δουλειά και τις συνεργασίες μας έχουμε την τάση να τονίζουμε τις ομοιότητές μας με τους άλλους, στην πραγματικότητα πλησιάζουμε τους ανθρώπους που συμπληρώνουν τα κομμάτια που λείπουν από εμάς και επομένως μας συμπληρώνουν. Είναι σημαντικό να υπερνικήσουμε το φόβο και να διατηρήσουμε την οικειότητα με τους άλλους, καθώς και να αναπτύξουμε καθημερινές συνήθειες που διευκολύνουν την καθημερινότητά μας, «αφού τα στοιχεία που κάνουν τη ζωή μας όμορφη λιγοστεύουν αυτή τη στιγμή», καταλήγει η Esther. 

— 

Ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας βιβλίων που βρίσκονται στη λίστα των ευπώλητων των New York Times, η Esther Perel είναι σήμερα μία από τις πιο διορατικές και αυθεντικές φωνές στον τομέα των σύγχρονων σχέσεων. Μιλάει άπταιστα εννιά γλώσσες, διατηρεί γραφείο στη Νέα Υόρκη και είναι οργανωσιακή σύμβουλος για τις εταιρείες της λίστας Fortune 500 companies σε όλο τον κόσμο. Οι δημοφιλείς TED ομιλίες της έχουν συγκεντρώσει περισσότερες από 20 εκατομμύρια views και το βιβλίο της που έγινε διεθνής επιτυχία Ερωτική Νοημοσύνη: Συμφιλιώνοντας τον Ερωτισμό με την Καθημερινότητα (Mating in Captivity: Unlocking Erotic Intelligence) αποτελεί παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο καθώς μεταφράστηκε σε 25 γλώσσες. Το πιο πρόσφατο βιβλίο της, The State of Affairs: Rethinking Infidelity (HarperCollins), είναι ευπώλητο στη λίστα των New York Times. 

Η Esther είναι επίσης εκτελεστικός παραγωγός και οικοδεσπότης του δημοφιλούς podcast Where Should We Begin? καθώς και του αναγνωρισμένου podcast How’s Work, το οποίο διερευνά τις αόρατες δυνάμεις που διαμορφώνουν τη δυναμική του χώρου εργασίας και σύντομα θα ξεκινήσει τη δεύτερη σεζόν. Μάθετε περισσότερα στο EstherPerel.com ή ακολουθώντας την στο @EstherPerelOfficial στο Instagram.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap