4 κίνητρα που ευνοούν τις επενδύσεις στον τομέα της Έρευνας και της Ανάπτυξης στην Ελλάδα

Ο κος Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, παρουσιάζει τέσσερα κίνητρα που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση με σκοπό την αποτελεσματική σύνδεση της έρευνας με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.  

Τα δύο τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση του ενδιαφέροντος που δείχνουν ξένες εταιρείες τεχνολογίας για τη δημιουργία κέντρων έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα. Η έναρξη λειτουργίας του Ψηφιακού Κέντρου Τεχνολογίας της Pfizer και του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco αποτελούν δύο πολύ καλά παραδείγματα. Ύστερα από μία χρονιά ρεκόρ για την ελληνική τεχνολογία, το μέλλον δείχνει να είναι λαμπρό για την Ελλάδα. Κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας παγκοσμίως θα εξακολουθήσουν να ιδρύουν κέντρα καινοτομίας και ανάπτυξης στη χώρα, και οι ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας θα συνεχίσουν να προσελκύουν ξένο κεφάλαιο και να κλείνουν συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών, με αυξανόμενο ρυθμό. 

Με κύριο στόχο να αξιοποιήσουμε τη σημαντική ευκαιρία που παρουσιάζεται, στην Endeavor δημιουργήσαμε το  WorkInTech, μια πλατφόρμα που έχει ως στόχο να διαδώσει σε όλο τον κόσμο τις ιστορίες επιτυχίες της Ελλάδας και να προσελκύσει ταλαντούχους επαγγελματίες, επιχειρηματίες και επενδυτές ώστε να συμμετάσχουν ενεργά στο ελληνικό κίνημα τεχνολογίας που δημιουργείται στη χώρα. Κάθε επαγγελματίας που επιθυμεί να εργαστεί σε μία  από τις πιο καινοτόμες ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας έχει την ευκαιρία να ενταχθεί στο ταχέως αναπτυσσόμενο οικοσύστημα τεχνολογίας στην Ελλάδα.  

Η πλατφόρμα WorkInTech.gr δεν είναι η μόνη πρωτοβουλία στο ελληνικό οικοσύστημα τεχνολογίας που επιχειρεί να προσελκύσει επενδύσεις από όλο τον κόσμο και να κεντρίσει το επιχειρηματικό και επαγγελματικό ενδιαφέρον. Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται προς την ίδια κατεύθυνση, ανακοινώνοντας μία σειρά από κίνητρα που αποσκοπούν στην καταπολέμηση του brain drain και την προσέλκυση επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη στη χώρα. «Η έναρξη λειτουργίας αυτού του συγκεντρωτικού μητρώου στελεχών τεχνολογίας από όλο τον κόσμο που επιθυμούν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα πραγματοποιείται την κατάλληλη στιγμή για τις ταχέως αναπτυσσόμενες startups της χώρας…», επισημαίνει ο κος Αλέξης Πατέλης, Επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος του Έλληνα Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη

Στο πλαίσιο αυτό, ζητήσαμε από τον κο Χρίστο Δήμα, Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων να μας παρουσιάσει τα βασικά κίνητρα που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να συνδέσει πιο αποτελεσματικά την έρευνα με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. «Προσπαθούμε συστηματικά να αυξήσουμε τις δαπάνες για την έρευνα και την ανάπτυξη στη χώρα και να συνδέσουμε το κατακερματισμένο οικοσύστημα», αναφέρει ο κος Δήμας και παρουσιάζει τα κύρια κίνητρα που έχει θεσμοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή τους τελευταίους 18 μήνες:

  1. Η δημιουργία μιας ζώνης καινοτομίας στον Πειραιά Αττικής θα αποτελέσει γόνιμο έδαφος διασύνδεσης για εταιρείες που επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη, startuppers, επιχειρήσεις-spinoffs και καινοτόμους δημιουργούς με σκοπό να προκύψουν συνέργειες που θα παράξουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. «Ειλικρινά πιστεύουμε ότι η ζώνη καινοτομίας στην Αττική θα γίνει σημείο αναφοράς, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλα τα Βαλκάνια, τη νοτιοανατολική Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή». Την ίδια στιγμή, η δημιουργία του Thess INTECH, ενός τεχνολογικού πάρκου τέταρτης γενιάς στη Θεσσαλονίκη, έχει σκοπό να προσελκύσει κέντρα έρευνας και ανάπτυξης και να δημιουργήσει γύρω τους ένα καινοτόμο οικοσύστημα. «Η υλοποίησή του προχωράει με γοργούς ρυθμούς και είμαστε περήφανοι για αυτές τις δύο εμβληματικές επενδύσεις». 
  2. Η αύξηση του ποσοστού του ανώτατου ορίου δαπανών από 130% σε 200%, με την οποία διατηρείται η φορολογία σε χαμηλά επίπεδα, έχει ως στόχο να γίνει η Ελλάδα ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι δαπάνες για την έρευνα και την ανάπτυξη στη χώρα. «Λαμβάνουμε ήδη θετικά μηνύματα ότι πολλές επιχειρήσεις επωφελούνται από αυτή τη ρύθμιση. Κάποιες μάλιστα έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον να επενδύσουν στη χώρα και να ιδρύσουν κέντρα έρευνας και ανάπτυξης, και επομένως, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας». 
  3. Η θεσμοθέτηση ενός σημαντικού φορολογικού κινήτρου για τους angel investors, με σκοπό οι ελληνικές startups να γίνουν πιο ελκυστικές για επενδύσεις από angel investors.
  4. Η δημιουργία του μητρώου Elevate Greece, που αποτελεί πύλη εισόδου στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας, καθώς λειτουργεί ως Εθνικό Μητρώο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και επιδιώκει να δικτυώσει πιο αποτελεσματικά παράγοντες του οικοσυστήματος όπως είναι οι startups, spinoffs, angel investors, τα κεφάλαια επενδυτικών συμμετοχών, οι επιταχυντές και τα incubator centres. 

«Τώρα διαθέτουμε συγκεκριμένα δεδομένα σχετικά με το οικοσύστημά μας. Γνωρίζουμε πόσες startups διαθέτουμε σε κάθε τομέα και σε κάθε περιοχή της χώρας, και αυτό αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο τόσο για τη χώρα, όσο και για τους ιδιωτικούς φορείς, γεγονός που θα έχει πολλά οφέλη για το οικοσύστημα των startup της χώρας.»

Share via
Copy link
Powered by Social Snap