Ask me Anything με τον Νίκο Δρανδάκη

Την περασμένη εβδομάδα, διοργανώσαμε ένα Ask me Anything (AMA) online session με τον Νίκο Δρανδράκη, serial entrepreneur, ιδρυτή της Beat. Ο Νίκος μοιράστηκε με τους επιχειρηματίες του δικτύου μας διδάγματα από την προσωπική του εμπειρία, αποκάλυψε τις δυσκολίες που έχει συναντήσει μέχρι σήμερα και εστίασε στη σωστή επιλογή και διαχείριση των ανθρώπων, ως ένα από τα σημαντικότερα συστατικά μιας επιχείρησης.

Να είσαι κοντά στην ομάδα σου

Αναφερόμενος στις δυσκολίες που συνάντησε κατά την επέκταση της εταιρείας του στη Βραζιλία, ο Νίκος υποστήριξε ότι δεν αναγνώρισε πόσο μεγάλη ήταν η αγορά και πόσο μεγάλη χρηματοδότηση απαιτούνταν, καθώς δεν έκανε σωστή εκτίμηση του ανερχομένου ανταγωνισμού. «Έτσι εμφανίστηκαν τοπικοί ανταγωνιστές που είχαν καλύτερη γνώστη της αγοράς και αναπτύσσονταν γρηγορότερα. Επειδή η ομάδα μου ήταν στην Αθήνα και δεν είχαμε αρκετούς πόρους, ανέθεσα σε συνεργάτες τη λειτουργία της εταιρείας εκεί… Σύντομα κατάλαβα γιατί δεν πάνε τα νούμερα καλά, καθώς συνειδητοποίησα ότι μου έλειπε η ομάδα που χρειαζόμουν για να καταλάβω τι δεν πήγαινε καλά. Το βασικότερο μάθημα που πήρα είναι ότι πρέπει να είσαι κοντά στην ομάδα σου.» 

Η εταιρεία είναι οι άνθρωποί της 

Ο Νίκος τόνισε επίσης, τη σημασία της επιλογής κατάλληλων ανθρώπων αλλά και της σωστής διαχείρισης τους. «Όλα τα μαθήματα που έχω στην εταιρεία έχουν να κάνουν με τη διαχείριση ανθρώπων» υποστήριξε. «Οι άνθρωποι δεν είναι το πιο σημαντικό asset της εταιρείας, οι κατάλληλοι άνθρωποι είναι το σημαντικότερο» πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον ιδρυτή της Beat, σημασία έχει η κουλτούρα μιας εταιρείας. «Τα προνόμια δεν είναι κουλτούρα, είναι ένα έξτρα έξοδο για να μια εταιρεία, για να κάνει πιο ελκυστικό το πακέτο αμοιβών της. Η κουλτούρα είναι πολλά περισσότερα από αυτό, είναι το ποιους προσλαμβάνεις, σε ποιους δίνεις προαγωγή και ποιους απολύεις. Με τον τρόπο αυτό δίνεις το στίγμα για το ποιους ανθρώπους θέλεις να έχεις σε μια εταιρεία και τι εταιρεία θες να φτιάξεις. Η εταιρεία είναι οι άνθρωποι της.»

Το συμπέρασμά μας

Ακούγοντας το ενδιαφέρον session με τον Νίκο Δρανδάκη, κατανοήσαμε πως οι άνθρωποι είναι το πιο πολύτιμο αγαθό μιας εταιρείας. Όσο καλή και αν είναι η εφαρμογή σου, όσο καινοτόμο και αν είναι το προϊόν σου, οι ικανοι και κατάλληλοι άνθρωποι είναι αυτοί που χαράζουν την πορεία της εταιρείας!

Share via
Copy link
Powered by Social Snap