InstaShop: H εξαγορά της ελληνικής εταιρείας από την Delivery Hero

InstaShop: H εξαγορά της ελληνικής εταιρείας από την Delivery Hero

Η μεγαλύτερη εξαγορά εταιρείας τεχνολογίας στην Ελλάδα ως σήμερα

H Delivery Hero ανακοίνωσε την εξαγορά της Instashop, της μεγαλύτερης διαδικτυακής πλατφόρμας για την παραγγελία οπωροκηπευτικών, φαρμακευτικών και άλλων προϊόντων, του επιχειρηματία της Endeavor Γιάννη Τσιώρη, με τελική αποτίμηση τα $360 εκατομμύρια. Πρόκειται για μια συμφωνία ρεκόρ για μια ελληνική startup και για μία από τις μεγαλύτερες πρόσφατες εξαγορές στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Ελάχιστους μήνες μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της Softomotive από τη Microsoft, η εξαγορά της InstaShop αποτελεί ένα νέο ρεκόρ για το ελληνικό οικοσύστημα εταιρειών τεχνολογίας και αναμένεται ότι θα ενδυναμώσει την επιχειρηματική τεχνολογική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Delivery Hero απέκτησε το 100% της InstaShop. Αυτή η συναλλαγή σηματοδοτεί το επόμενο βήμα για την Delivery Hero, καθώς ενώνει τις δυνάμεις της με μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες παραγγελίας ειδών παντοπωλείου στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αμερική και σχεδιάζει να πρωτοστατήσει στην κατηγορία του γρήγορου εμπορίου (q-commerce) – το οποίο αποτελεί τη μετεξέλιξη του ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce).

Η Instashop ιδρύθηκε το 2015 στο Ντουμπάι από τους Έλληνες επιχειρηματίες Γιάννη Τσιώρη και Ιωάννα Αγγελιδάκη, και αποφέρει κατά προσέγγιση 300 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο σε ακαθάριστη αξία εμπορευμάτων (GMV) στο δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση, μια αύξηση της τάξης του 330% το χρόνο, και θετικά περιθώρια κέρδους EBITDA. Με τη στήριξη της Delivery Hero, η InstaShop σχεδιάζει να κατακτήσει νέες αγορές και να επενδύσει στην περαιτέρω ανάπτυξή της.  

Το επιχειρηματικό μοντέλο της Instashop βασίζεται στην αγορά. Συνδέεει τους πελάτες με τους πωλητές και διευκολύνει την αγορά προϊόντων, ενώ τα καταστήματα φροντίζουν τη διεκπεραίωση των τεχνικών θεμάτων. Ως κυρίαρχη πλατφόρμα παραγγελίας ειδών παντοπωλείου στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, η InstaShop προσφέρει προγραμματισμένες αλλά και άμεσες παραδόσεις προϊόντων κατά μέσο όρο σε 45 λεπτά. Καθώς έχει συνάψει συμφωνία με περίπου 1.500 πωλητές, η εταιρεία δραστηριοποιείται σε πέντε χώρες: στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Κατάρ, στο Μπαχρέιν, στην Αίγυπτο και στο Λίβανο.

Η Instashop υποστηρίχθηκε από τον Όμιλο Jabbar Internet, έναν από τους κορυφαίους επενδυτές τεχνολογίας στην περιοχή, και το ελληνικό fund VentureFriends. Τον Μάρτιο του 2019, η InstaShop έγινε μέλος του παγκόσμιου δικτύου της Endeavor και τον ίδιο χρόνο, ο Endeavor Entrepreneur Γιάννης Τσιώρης κατατάχθηκε στη λίστα του περιοδικού Fortune Greece «40 under 40».

Το 2020, κατά τη διάρκεια της κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού, η InstaShop σημείωσε εξαιρετικές επιδόσεις, χάρη στην κατακόρυφη άυξηση της ζήτησης που επέφερε η νέα πραγματικότητα, γεγονός που είχε μεγάλο αντίκτυπο στην ανάπτυξη της εταιρείας. Από τις πρώτες μέρες του lockdown, παρατηρήθηκε αύξηση στις παραγγελίες, ενώ η αξία του ηλεκτρονικού καλαθιού αυθήθηκε κατά 61% και η εταιρεία απέκτησε νέους πελάτες.

Ο Γιάννης Τσιώρης, ο Διευθύνων Σύμβουλος & Ιδρυτής της Instashop αναφέρει: «Η σύμπραξη με την Delivery Hero είναι μια μεγάλη ευκαιρία για εμάς για να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την επιχείρησή μας και να εφαρμόσουμε την τεχνογνωσία του ομίλου στην πράξη. Η συνεργασία με την Delivery Hero για την πραγματοποίηση αυτής της συμφωνίας ήταν μια θετική εμπειρία και χαίρομαι που θα συνεχίσουμε να διευρύνουμε την εμβέλεια αλλά και την ποιότητα των υπηρεσιών μας στην Instashop. Η Delivery Hero είναι ένα δίκτυο που διοικείται από φιλόδοξους ιδρυτές και επιχειρηματίες, όπως είμαστε κι εμείς, και είμαστε περήφανοι που θα γίνουμε μέλη αυτής της οικογένειας».

Ο Niklas Östberg, Διευθύνων Σύμβουλος και Συνιδρυτής της Delivery Hero, αναφέρει: «Είμαι χαρούμενος που καλωσορίζω την Instashop στην οικογένεια της Delivery Hero. Η ομάδα της InstaShop ενσωματώνει τις αξίες μας και διαθέτει δυνατό όραμα και ικανότητες. Ως κορυφαίος παίκτης στον τομέα των ειδών παντοπωλείου, η InstaShop έχει πετύχει να εδραιώσει μια σχέση σεβασμού ανάμεσα στους πελάτες και την υπηρεσία, ενώ η τεχνογνωσία της αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην επέκτασή μας στο γρήγορο εμπόριο. Μαζί θα συνεχίσουμε να επενδύουμε για να κατακτήσουμε το μέλλον βελτιώνοντας τις προδιαγραφές της ταχύτητας και της ποιότητας στον τομέα της παράδοσης.

Η InstaShop θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ως ανεξάρτητη επωνυμία και η σημερινή ηγεσία της συμπληρώνει και ενισχύει την τρέχουσα στρατηγική της Delivery Hero για το γρήγορο εμπόριο στην περιοχή, δημιουργώντας συνέργειες. Το επιχειρηματικό μοντέλο της  InstaShop έχει αποδειχτεί εξαιρετικά επιτυχημένο και γοργά αναπτυσσόμενο. Ενώ η InstaShop ενδιαφέρεται κυρίως να αναπτυχθεί μέσα σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, η συνεργασία με την Delivery Hero τής δίνει την ευκαιρία να επεκτείνει την παρουσία της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap