Η Διαχείριση του αντίκτυπου του COVID-19 στο λιανικό εμπόριο

Σειρά Webinar της Endeavor:

H εμπειρία του Enrico Casati

Η επιδημία του κορoνοϊού είναι πρωτίστως μια ανθρώπινη τραγωδία, που έχει επηρεάσει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, και την ίδια στιγμή έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Η πανδημία εξαπλώνεται γοργά, και τα διαδικτυακά σεμινάρια της Endeavor φιλοδοξούν να φωτίσουν μερικές από τις διαστάσεις της. 

Σε συνέχεια των webinar που έχουν ως στόχο να φωτίσουν όλες τις διαφορετικές πλευρές της έκτακτης ανάγκης που έχει προκαλέσει η πανδημία COVID-19, η Endeavor προσκάλεσε τον Enrico Casati, Ιταλό επιχειρηματία και ιδρυτή της Velasca. Η επιχείρηση της οποίας ο ίδιος ηγείται, κατασκευάζει τα χειροποίητα υποδήματα DTC και τα διαθέτει στην αγορά της Ιταλίας. Στόχος του σεμιναρίου είναι να μας μεταφέρει την εμπειρία του από τον τρόπο που αντιμετώπισε την κρίση του κορονοϊού, η οποία έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον τομέα του λιανικού εμπορίου.

Η αναστολή εργασιών και η απαγόρευση κυκλοφορίας κλυδωνίζει τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων, καθώς οι εταιρείες αντιμετωπίζουν απώλειες της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Ο Enrico Casati μας εξηγεί πώς αντιμετωπίζει την κρίση που έπληξε την εταιρεία του. 

Πρώτο μας μέλημα η ασφάλεια

«Το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε να συμβεί είναι να αρρωστήσουν οι άνθρωποί μας», δηλώνει ο Enrico Casati, ο οποίος προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να συντονίσει υπαλλήλους που αδυνατούν να προσέλθουν στην εργασία τους. Ο ιδρυτής της Velasca δήλωσε ότι έχει σημασία να ενεργεί κανείς με ταχύτητα και μας εξήγησε γιατί αποφάσισε να λάβει μέτρα αμέσως μετά το ξέσπασμα της επιδημίας, ζητώντας από τους υπαλλήλους του να συνεχίσουν να εργάζονται από απόσταση, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού. «Η εφαρμογή της “έξυπνης” εργασίας και η χρήση των νέων τεχνολογιών αποδείχτηκαν σωτήριες για την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης», ανέφερε ο Enrico Casati.

Νέες σχέσεις εργασίας

Η Velasca αναθεώρησε την πολιτική της στον τομέα των εργασιακών σχέσεων. Προκειμένου να μειώσει το κόστος και να επιβιώσει στην κρίση, μείωσε το ωράριο και τους μισθούς των εργαζομένων της. «Είναι φιλοσοφία της εταιρείας μας να διαβεβαιώσουμε κάθε εργαζόμενο ότι όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση», δήλωσε ο Enrico Casati και πρόσθεσε ότι «είναι σαν να έχει ξεσπάσει καταιγίδα, οπότε θα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τις ίδιες συνθήκες.»

Αντιμετώπιση της αβεβαιότητας

Η επιδημία του κορονοϊού επηρέασε και το επιχειρηματικό σχέδιο της Velasca. «Χρειάστηκε να αναθεωρήσουμε το σχέδιο και τη στρατηγική μας για το 2020», ανέφερε ο Enrico Casati. Προκειμένου να προστατεύσει τη ρευστότητα της Velasca, ο ιδρυτής της εταιρείας έδρασε με ταχύτητα και έλαβε τα ακόλουθα μέτρα:

Ο Enrico Casati ανέφερε: «Οι επιπτώσεις του κορονοϊού είναι αισθητές στην επέκταση της επιχείρησής μας, καθώς αναβάλαμε τα εγκαίνια και τη λειτουργία 4 νέων καταστημάτων, τριών στην Ιταλία και ενός στη Νέα Υόρκη».

«Αποτελεί φιλοσοφία της εταιρείας μας να διαβεβαιώσουμε κάθε εργαζόμενο ότι όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση».

Τρία επιχειρηματικά σχέδια

Πέρα από την ανησυχία μας για το θέμα της υγείας, έχει γίνει πλέον σαφές ότι ο κορονοϊός θα έχει μακροπρόθεσμες επιχειρηματικές και οικονομικές επιπτώσεις. Παρότι μοιάζει δελεαστικό να συγκεντρώσουμε όλες μας τις προσπάθειες στο πώς θα επιβιώσουμε, είναι εξίσου σημαντικό να σχεδιάσουμε το μέλλον και να προετοιμαστούμε για όλα όσα θα ακολουθήσουν στο λιανικό εμπόριο.

Ο Enrico Casati υπογράμμισε τη σημασία που έχει η σωστή προετοιμασία για την αντιμετώπιση της κρίσης. Για το σκοπό αυτό εκπόνησε τρία διαφορετικά επιχειρηματικά σχέδια. «Εκπονήσαμε τρία σχέδια, ένα ρεαλιστικό, ένα αισιόδοξο και ένα καταστροφικό», ανέφερε. Τα τρία επιχειρηματικά σενάρια, που περιέγραψε ο ιδρυτής της Velasca, είναι τα ακόλουθα:

 Μπορείτε να ακούσετε την ηχογράφηση του διαδικτυακού σεμιναρίου εδώ.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap