Πού Βρισκόμαστε και Πού Θέλουμε Να Πάμε;
Η συγκεκριμένη συνέντευξη αποτελεί μια από τις πολλές που μπορείτε να βρείτε στο Greek Tech Revolution report. Μπορείτε να βρείτε το report και να μείνετε συντονισμένοι στα κανάλια μας για ακόμα περισσότερες συνεντεύξεις από την έκδοση του 2020.
Σημάδια ωρίμανσης εμφανίζει λοιπόν το οικοσύστημα των ελληνικών startups, δημιουργώντας βάσιμες ελπίδες για περαιτέρω ανάπτυξη και ισχυρή συνεισφορά του στο σύνολο της οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό, πέρα από τις σημαντικές εξαγορές του 2020, που τοποθέτησαν το ελληνικό οικοσύστημα στον παγκόσμιο χάρτη καινοτομίας, οι ελληνικές startups άντλησαν τη χρονιά αυτή περισσότερα κεφάλαια από ποτέ, αγγίζοντας τα 455 εκ. ευρώ, ενώ η αύξηση των νέων θέσεων εργασίας σε ελληνικές startups ήταν κι αυτή εντυπωσιακή, αγγίζοντας το 30%.
«Τα τελευταία 5 χρόνια παρατηρούμε σημαντική ανάπτυξη των εταιρειών τεχνολογίας στην Ελλάδα. Το ελληνικό tech startup ecosystem είναι εδώ για να μείνει», τονίζει ο ιδρυτής και CEO της startup κυβερνοασφάλειας Hack The Box, Χάρης Πυλαρινός. «Η ανάπτυξη αυτή δημιουργεί, με τη σειρά της, αυξημένη ανάγκη για εξειδικευμένους ανθρώπους, ικανούς να υποστηρίξουν τις εταιρείες και να τις βοηθήσουν στην υλοποίηση των στρατηγικών τους στόχων. Συνεπώς, η διαμόρφωση ενός εργασιακού περιβάλλοντος ικανού να προσελκύσει ‘top global talent’, καθίσταται επιτακτική ανάγκη των ελληνικών startups, αν θέλουν να πετύχουν.»
Είμαστε ακόμα πίσω, σε σχέση με άλλα οικοσυστήματα που είναι πολύ πιο μπροστά από εμάς, είναι όμως προφανές ότι έχει σημειωθεί πρόοδος. «Πριν από 5 χρόνια μιλούσαμε για 5-10 εταιρείες, τώρα μιλάμε για πολύ περισσότερες. Έχουμε πολύ μεγάλα περιθώρια να προχωρήσουμε», αναφέρει ο Απόστολος Αποστολάκης. «Αυτό φαίνεται από οικοσυστήματα ανάλογου πληθυσμού. Για να μην πω το Ίσραήλ που είναι πολύ μπροστά, θα αναφερθώ σε χώρες όπως η Σουηδία και η Εσθονία, που έχουν βγάλει πολύ μεγάλες εταιρείες, ενώ πληθυσμιακά είναι κάτω από εμάς», συμπληρώνει.
Ο συνιδρυτής και CEO της Blueground Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου, μιλώντας στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσε η Endeavor Greece με τον ΣΕΒ “Innovative Greeks” (2-3/3/2021) επισήμανε κι αυτός σημάδια ωρίμανσης του οικοσυστήματος. Κοιτάζοντας πίσω στο τοπίο όταν ίδρυσε τη Blueground το 2013, σημειώνει ότι το περιβάλλον είναι ευνοϊκότερο το 2021, λόγω μεγαλύτερης διαθεσιμότητας κεφαλαίων και δικτύωσης για πρόσβαση σε χρηματοδότηση, αλλά και καθοδήγησης από άλλες επιτυχημένες επιχειρήσεις και επιχειρηματίες. Παρατηρεί επίσης ότι το εγχώριο ταλέντο στην αγορά εργασίας πλέον παίρνει τις ευκαιρίες απασχόλησης σε νεοσύστατες επιχειρήσεις πολύ πιο σοβαρά.
Στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η Endeavor Greece με θέμα “Rethink: Greece As A Top Destination For New Foreign Direct Investment” (17/2/21) ο Μιχάλης Ζέκκος, Partner και επικεφαλής του γραφείου του επενδυτικού ομίλου Permira στο Λονδίνο, διαπίστωσε ότι η ευρωπαϊκή αγορά συνολικά, αλλά και η Ελλάδα πιο συγκεκριμένα, παραμένουν κάτω από το πραγματικό τους δυναμικό σε ό,τι αφορά τον κλάδο της τεχνολογίας. Ωστόσο, επισήμανε ότι υπάρχει μια τεράστια αλλαγή σε σχέση με μια δεκαετία πριν, τόσο σε επίπεδο ανθρώπινου κεφαλαίου, όσο και από πλευράς κεφαλαίων που είναι διαθέσιμα για τον κλάδο.
«Στην Ελλάδα βρισκόμαστε ακόμα στην εκθετική καμπύλη ανάπτυξης. Από οικονομική άποψη, το 2020 είδαμε μερικές από τις μεγαλύτερες εξαγορές στην τεχνολογία. Είδαμε πολλούς γύρους χρηματοδότησης της τάξεως των 10 εκατομμυρίων δολαρίων και πάνω. Αυτό ήταν ανήκουστο πριν 4 χρόνια.» Ο Μιχάλης Ζέκκος αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση που έλαβαν εταιρείες όπως η Skroutz, η TileDB και η Plum, στα τοπικά venture capital funds όπως η Marathon VC, που σήκωσαν νέα κεφάλαια προς επένδυση, αλλά και σε διεθνείς παίκτες όπως η Bessemer, που εισέρχονται στην ελληνική αγορά για πρώτη φορά, επενδύοντας σε εταιρείες όπως συνέβη με την περίπτωση της Netdata. «Υπάρχει μεγάλη πρόοδος, αλλά είμαστε ακόμα στο στάδιο της καλλιέργειας του οικοσυστήματος. Το πώς θα χειριστούμε τα επόμενα 2 χρόνια πιθανότατα θα καθορίσει την τροχιά.»
«Θαυμάζω πολύ τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας», αναφέρει η συνιδρύτρια και COO της αμερικανικής fintech εταιρείας Nova Credit, Νίκη Γουλιμή. «Πριν από 10 χρόνια σε σύγκριση με τώρα είναι η μέρα με τη νύχτα. Φτιάχτηκε ένα VC οικοσύστημα και βοήθησε τις πρώτες εταιρείες. Πάντα υπήρχαν τεχνολογικές επιχειρήσεις, αλλά τώρα έχουμε πια μεγάλες επιτυχίες», συμπληρώνει. Αναφερθήκαμε ήδη σε κάποιες από αυτές τις επιτυχίες, όπως και σε μερικές από τις πολλά υποσχόμενες επιχειρήσεις του οικοσυστήματος που έχουν αποκτήσει ένα σημαντικό μέγεθος. Κάποιοι από τους συνομιλητές μας, ωστόσο, επέστησαν την προσοχή μας σε μια «νέα γενιά» ελληνικών startups, που διαφέρουν σε σημεία από προσπάθειες προηγούμενων ετών.