Γυρίσαμε στην Ελλάδα για να μείνουμε

Πρόσφατα δημιουργήσαμε το WorkInTech, την πλατφόρμα που στοχεύει να δώσει την ευκαιρία σε οποιονδήποτε το επιθυμεί να εργαστεί σε μία από τις πιο καινοτόμες τεχνολογικές εταιρείες στην Ελλάδα. Ιδρυτές και στελέχη τεχνολογικών εταιρειών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, μιλούν για τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η ελληνική επιχειρηματική σκηνή και για την ευκαιρία που παρουσιάζεται για τη χώρα μας να ανακτήσει το ταλέντο που έχασε στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης.

 

«Δεν έχω μετανιώσει λεπτό που γύρισα στην Ελλάδα. Δεν αισθάνομαι ότι χάνω πράγματα ως προς την καριέρα και την εξέλιξή μου. Όπως λέω συχνά στους δικούς μου ανθρώπους, περνάω καλύτερα στην Ελλάδα με καραντίνα, παρά στο εξωτερικό χωρίς». Το φθινόπωρο του 2019, ήταν η στιγμή για τη Νίκη Ρήγα, VP Systems Engineer της Workable, να κάνει πραγματικότητα το πλάνο επιστροφής στην Ελλάδα με το οποίο είχε φύγει 17 χρόνια νωρίτερα για μεταπτυχιακές σπουδές στη Βοστώνη. Η οικονομική κρίση ανέτρεψε τον αρχικό σχεδιασμό, την κράτησε στην Αμερική, οδηγώντας την ως το Σαν Φρανσίσκο και τις πόρτες του Facebook, όμως η επιθυμία παρέμεινε. 

“Δεν μιλάμε πια για μια φθηνή Ελλάδα, αλλά για μια ποιοτική Ελλάδα» επισημαίνει ο Μιχάλης Πετυχάκης, Συνιδρυτής και Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας, Orfium

Μετά την απόκτηση της αμερικανικής υπηκοότητας, που ήταν το μαξιλάρι ασφαλείας για την περίπτωση που τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά κι αναγκαζόταν να κάνει μια ακόμα ανατροπή, έψαξε για δουλειά στην Ελλάδα. «Φοβόμουν την επιστροφή. Ήταν πολύ σημαντικό για εμένα να ξεκινήσω με καλές βάσεις, ώστε να διασφαλίσω όσο ήταν δυνατόν ότι δεν θα απογοητευόμουν στο εξάμηνο και θα γύριζα πίσω» λέει, μιλώντας στο «Βήμα». Η αναζήτηση, μέσα από προσωπικές επαφές, ελλείψει άλλου διαύλου επικοινωνίας με την ελληνική αγορά, την έφερε σε μια από τις πιο επιτυχημένες νεοφυείς επιχειρήσεις της χώρας, τη Workable. Πρόκειται για μια καινοτόμο πλατφόρμα για την πρόσληψη προσωπικού, με δίκτυο 20.000 πελατών σε περισσότερες από 100 αγορές διεθνώς.

Όπως λέει, είναι αρκετοί εκείνοι που όλο το προηγούμενο διάστημα την προσέγγισαν ζητώντας πληροφορίες για την επιστροφή στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων φίλοι που ήρθαν κατά την πανδημία και θέλουν να παραμείνουν. 

«Διαφαίνεται μια μεγάλη ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης και οι οποίες μπορούν να ωφεληθούν από τη σημαντική εμπειρία που αποκτήσαμε στις μεγάλες εταιρείες όπου ο καθένας μας έχει εργασθεί» επισημαίνει η Νίκη Ρήγα, VP Systems Engineer, Workable

Όπως λέει, είναι αρκετοί εκείνοι που όλο το προηγούμενο διάστημα την προσέγγισαν ζητώντας πληροφορίες για την επιστροφή στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων φίλοι που ήρθαν κατά την πανδημία και θέλουν να παραμείνουν. 

Το «Βήμα» χαρτογραφεί την εμπειρία και τις ανησυχίες του επαναπατρισμού, αλλά και την ανάγκη των ελληνικών startups για νέα ταλαντούχα στελέχη, μιλώντας με εκπροσώπους τεσσάρων δυναμικών νεοφυών επιχειρήσεων, που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία WorkInTech της Endeavor Greece για την προσέλκυση ικανών στελεχών από το εξωτερικό και την ανάσχεση του φαινομένου του brain drain. 

Νέο αφήγημα για την ελληνική επιχειρηματικότητα

«Θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα νέο παγκόσμιο αφήγημα για την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα» αναφέρει στο «Βήμα» ο γενικός διευθυντής της Endeavor Greece, Παναγιώτης Καραμπίνης, διαβλέποντας μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να ανακτήσει το ταλέντο που έχασε στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης, αξιοποιώντας το momentum που δημιούργησε το 2020 παρά τις συνέπειες της πανδημίας.

«Το tech industry δεν έχει υπάρξει στη χώρα μας ποτέ στα καλύτερά του. Το 2020 ήταν έτος ρεκόρ και πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί αυτή η πορεία και το 2021, κάνοντας την Ελλάδα έναν ελκυστικό προορισμό για την επαγγελματική εξέλιξη νέων στελεχών» σημειώνει ο Παναγιώτης Καραμπίνης, Γενικός Διευθυντής, Endeavor Greece

Ο Παναγιώτης έχει την εμπειρία ενός διεθνούς οργανισμού που στη χώρα μας υποστηρίζει 106 αναπτυσσόμενες εταιρείες. Την περασμένη χρονιά, οι εξαγορές ελληνικών εταιρειών τεχνολογίας ξεπέρασαν τα 500 εκατ. ευρώ και πάνω από $350εκ. επενδύθηκαν σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το WorkInTech θα συγκεντρώνει στελέχη με εμπειρίες και τεχνογνωσία από όλο τον κόσμο που θέλουν να εργαστούν στη χώρας μας, αλλά και αναπτυσσόμενες εταιρείες που δημιουργούν διεθνούς εμβέλειας θέσεις εργασίας στην υψηλή τεχνολογία στην Ελλάδα. Εξάλλου, το μεγαλύτερο κενό που εντοπίζουν όσοι έχουν την εμπειρία της αναζήτησης τρόπου επαναπατρισμού είναι στο δίκτυο. 

«Η ανάπτυξη των τελευταίων πέντε ετών δημιουργεί αυξημένες ανάγκες για εξειδικευμένους ανθρώπους, ικανούς να υποστηρίξουν τις εταιρείες στην υλοποίηση των στρατηγικών τους στόχων. Η διαμόρφωση ενός εργασιακού περιβάλλοντος που θα προσελκύσει top global talent καθίσταται επιτακτική ανάγκη των ελληνικών startups» τονίζει ο Χάρης Πυλαρινός, Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος, Hack The Box

Σε αντίθεση με το εξωτερικό όπου Facebook, Linkedin και meet-ups είναι οι πρώτοι σταθμοί για την αναζήτηση ευκαιριών εργασίας και νέων στελεχών, αυτό στη χώρας μας γίνεται ακόμη με τον…παραδοσιακό τρόπο, από στόμα σε στόμα. Για κάποιον λοιπόν που λείπει χρόνια είναι δύσκολο να μάθει τις εταιρείες στην Ελλάδα, αλλά και πότε ανοίγει μια θέση εργασίας.

«Η δικτύωση είναι ο μεγαλύτερός σου σύμμαχος όταν γυρνάς στην Ελλάδα» αναφέρει η Ρένια Ρηγοπούλου ,  Head of Product Innovation, Instashop

«Επιχειρούμε τη δημιουργία μιας δυναμικής κοινότητας στηριζόμενοι στο διεθνές brand της Endeavor. Ήδη, εκφράζουν και πολυεθνικές εταιρείες τη διάθεση να γίνουν συμμέτοχες. Εξετάζουμε πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή. Θέλουμε δίπλα μας όλες τις εταιρείες που μπορούν να γίνουν κινητήριες δυνάμεις για επαναπατρισμό και προσέλκυση διεθνούς ταλέντου» εξηγεί ο κ. Καραμπίνης.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο, που πρωτοδημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα «Το Βήμα» εδώ.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap